Vācijas iznīcinātāji F4, kas otrdien lidojuši virs Rīgas, tiešām lidojuši zemāk nekā līdz šim ierasts, taču atbilstoši noteikumiem, portālam "Delfi" apstiprināja NBS komandiera personīgā štāba Preses daļas vecākais virsnieks Uldis Davidovs, gan noliedzot, ka tādejādi bija iecerēts demonstrēt NATO spēku Gruzijas konflikta situācijas kontekstā.
Davidovs apstiprināja, ka "šajā gadījumā lidojuma augstums bijis zemāks nekā ierasts", taču atbilstoši noteikumiem. Vienreiz – turpceļā lidmašīnas lidojušas četru kilometru augstumā, bet atpakaļceļā – divu kilometru augstuma. "Tik zemu lidot bija nepieciešams, lai varētu rīkoties, ja, nedod Dievs, rastos šāda nepieciešamība," skaidroja Davidovs.


Viņš arī sacīja, ka Vācijas bruņoto spēku iznīcinātāji atšķiroties no iepriekš Baltijas gaisa telpas apsardzē izmantotajiem, jo tie esot cita modeļa un radot lielāku troksni, kas arī radot iespaidu par ļoti zemu lidojumu un esot radījuši nepamatoto iedzīvotāju satraukumu. Davidovs skaidroja, ka līdz šim Baltijas gaisa telpas apsardzē izmantoti F16, savukārt Vācija izmantojot F4 iznīcinātājus.


Davidovs arī noliedza, ka lidojumi tik zemu virs Rīgas tika organizēti, lai demonstrētu NATO spēku. Pēc viņa teiktā, lidojumi bija plānoti "vismaz nedēļu iepriekš", turklāt tie notiekot regulāri – aptuveni desmit reizes mēnesī.


"Delfi" jau vēstīja, ka līdz ar nemierīgo situāciju Gruzijā, iedzīvotāji satraukušies par kara lidmašīnu lidojumiem virs Rīgas. Portāls "Delfi" saņēmis satrauktu iedzīvotāju zvanus. Viņi norādījuši, ka ir panikā, jo zemu virs Rīgas lidojot kara lidmašīnas. Atsevišķi iedzīvotāji pauda pārliecību, ka lidojuši nevis iznīcinātāji, bet bumbvedēji, ko gan noliedz NBS.


NBS mierina, ka Šauļos bāzētās Baltijas gaisa telpas aizsargājušās lidmašīnas F4 veic vienkārši mācību lidojumus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!