Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs nācis klajā ar paziņojumu, kurā nosaucis "piecus principus", kas atradīsies viņa vadītās valsts ārpolitikas pamatā, pirmdien vēsta laikraksts "Postimees".
Par pirmo ārpolitikas principu Krievija atzīst starptautisko tiesību pamatprincipu prioritāro lomu attiecību veidošanā starp civilizētām tautām.

Par otro principu Medvedevs nosaucis daudzpolāras pasaules veidošanu. "Pasaulei jābūt daudzpolārai. Vienpolaritāte nav pieņemama," teicis prezidents, norādot, ka šāda, vienpolāra pasaule "ir nestabila un konfliktu apdraudēta". Krievijai "nav pieņemama tāda pasaules kārtība, kurā visus lēmumus pieņem viena valsts, pat ja tā ir tik nopietna lielvara kā ASV," paudis Medvedevs.

Treškārt, Krievija nevēlas konfrontāciju ne ar vienu valsti. "Krievija negrasās pašizolēties. Mēs attīstīsim draudzīgas attiecības ar Eiropu un ASV tik daudz, cik tas būs iespējams," teicis prezidents.

Par neapšaubāmu Krievijas ārpolitikas prioritāti Medvedevs nosaucis arī Krievijas pilsoņu dzīvības un cieņas aizsardzību neatkarīgi no viņu atrašanās vietas, piebilstot, ka tāpat tiks aizsargātas arī Krievijas uzņēmēju intereses ārvalstīs. "Visiem jāsaprot, ka ikviens, kurš rīkosies agresīvi, saņems atbildi," norādījis Medvedevs.

Kā piekto ārpolitikas principu Medvedevs minējis Krievijas interešu ievērošanu tai draudzīgajos reģionos. "Krievijai, tāpat kā citām pasaules valstīm, ir tādi reģioni, kuros koncentrētas tās intereses. Šajos reģionos atrodas valstis, ar kurām Krieviju saista draudzības saites," skaidrojis Medvedevs, norādot ka Krievija "ļoti uzmanīgi strādās" šajos reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!