Pēc ASV investīciju kompānijas "Lehman Brothers" sabrukuma Āzijas tirgos ir iestājies satraukums, kas biržās jau izpaudies lielākajā akciju kritumā kopš 11.septembra terora aktiem.

AFP vēsta, ka Āzijas valstu valdības pirmdien tikās ārkārtas sēdēs, lai izvērtētu, kādu iespaidu uz tirgiem atstājis pazīstamās ASV finanšu kompānijas sabrukums. AFP atzīmē, ka Honkongā otrdienas rītā akciju vērtība bija kritusies par 5,9%, savukārt Tokijā - 5,1%.

Savukārt valdības amatpersonas mudinājušas investorus nepārtraukt līdzšinējos darījumus un iesāktos projektus, tādējādi uz notikumiem Volstrītā nereaģējot pārāk asi. Tiesa, gan Āzijas, gan visas pasaules tirgi pēdējā mēneša laikā piedzīvojuši nevienu satricinājumu vien - septembra sākumā ASV valdība bija spiesta pārņemt divu lielāko nekustamo īpašumu kompāniju saistības. Pretējā gadījumā, tām bankrotējot, sekas būtu neparedzamas.

"Phillip Asset Management" pārstāvis Honkongā AFP atzinis, ka tieši pašreiz "mēs esam krīzes vidū". Tomēr, piemēram, Japānā ASV aicinājums saglabāt "stabilitāti un kārtību" nav atradis dzirdīgas ausis. Tur bažas radījusi divu banku stabilitāte, kur "Lehman Brothers" bija viens no lielākajiem kreditoriem. Viena no šīm bankām - "Aozora" - dienas laikā zaudējusi 18% savas vērtības.

"Lehman Brothers" par bankrotu paziņoja pirmdien. Investīciju kompānijas sabrukums izraisījis milzīgas bažas ne tikai par ASV, bet par visas pasaules finanšu sistēmas stabilitāti. Atsevišķi mediji vēsta, ka patlaban par iespēju pārņemt "Lehman Brothers" ieinteresējušās vairākas citas kompānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!