Ceturtdien elektrības padeves traucējumu dēļ uz laiku tika apturēta Lielā hadronu paātrinātāja darbība, paziņojusi Šveicē izvietotā Eiropas Kodolpētījumu organizācija jeb CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire).
CERN zinātnieki skaidrojuši, ka elektrības padeves traucējumi ir ietekmējuši paātrinātāja dzesēšanas sistēmas darbību, ziņo "Ria Novosti". Zinātnieki plāno atjaunot hadronu paātrinātāja darbību jau ceturtdien vakarā.

Zinātnieki atzīst, ka paātrinātājs pagaidām ir izmēģinājumu iedarbināšanas stadijā, tā ir ļoti sarežģīta iekārta, tāpēc tās darbības apturēšana pašlaik ir pilnīgi normāla, skaidro CERN.

Jau ziņots, ka 10.septembrī zinātnieki iedarbinājuši Lielo hadronu paātrinātāju. Ar šīs ierīces palīdzību zinātnieki cer paplašināt cilvēces zināšanas par to, kas noticis pirmajos brīžos pēc Lielā sprādziena, un veiksmes gadījumā rast atbildes uz dažiem no fizikas pamatjautājumiem, kas attiecas, piemēram, uz masas dabu vai citu dimensiju esamību, savukārt eksperimenta pretinieki raizējas par to, ka izmēģinājuma gaitā varētu atbrīvoties tik daudz enerģijas, ka rastos nekontrolējams melnais caurums, kas aprītu visu Zemi.

Tas ir lielākais fizikas eksperiments, kādu līdz šim veikusi cilvēce. Lielais hadronu paātrinātājs ir izvietots apļveida tunelī pazemē zem Francijas un Šveices robežas un sastāv no vairāk nekā 1000 cilindriskiem magnētiem. Ar to palīdzību zinātnieki "stūrēs" protonu plūsmu pa 27 kilometrus garo tuneli. Eksperimenta gaitā zinātnieki paātrinās divas, pretējos virzienos plūstošas protonu plūsmas līdz gaismas ātrumam un kad protoni sekundē veiks aptuveni 11 000 apļus pa tuneli, liks abām plūsmām sadurties netālu no jaudīgiem uztvērējiem, kas reģistrēs sadursmes rezultātu.

Zinātnieki cer, ka sadursmē radīsies jaunas elementārdaļiņas, kas sniegs zinātnei ieskatu kosmosa uzbūvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!