Valsts prezidents Valdis Zatlers otrdien kārtējo reizi asi kritizē politiķus par nespēju formulēt savu attieksmi pret Satversmes grozījumiem, kas ļautu tautai atlaist parlamentu. Zatlers aicināja partijas nekavējoši izdarīt izvēli un skaidri pateikt prezidentam un tiem 600 0000 cilvēku, kas piedalījās referendumā, vai tautas griba tiks īstenota, vai nē.
Zatlers otrdien intervijā "Latvijas Radio" sacīja, ka joprojām nav skaidras atbildes uz galvenajiem jautājumiem - vai partijas vispār grib mainīt Satversmi, vai partijas grib tautai dot šādas tiesības, vai grib prezidentam dot šādas tiesības un cik cilvēkiem būtu tiesības atlaist parlamentu.

Zatlers uzsvēra, ka patlaban vēl, aktīvi strādājot, būtu iespējams Satversmes grozījumus pieņemt līdz šā gada beigām vismaz pirmajā vai otrajā lasījumā. Ja tas netiks izdarīts, tad šis process aizkavēsies un Satversmes grozījumi tiks izmantoti pašvaldību priekšvēlēšanu kampaņā - iedzīvotāji nevērtēs vairs pašvaldību deputātu rīcības programmas un nelems par savas labklājības uzlabošanu, bet gan diskutēs par Satversmes grozījumiem, par kuriem jau noticis referendums.

"Satversmē ir jābūt mehānismam kā sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas..(...) noteiktas krīzes apstākļos pats parlaments to var gribēt," pauda Zatlers.

Jau vēstīts, ka augustā referendumā par Satversmes grozījumiem piedalījās vairāk nekā 600 000 iedzīvotāju, tomēr netika savākts kvorums, lai referendumu atzītu par notikušu. Neskatoties uz to, novērtējot lielo iedzīvotāju aktivitāti, politiķi solīja, ka tautas griba tiks respektēta un atbilstoši Satversmes grozījumi tiks pieņemti. Saeimā tika izveidota speciāla apakškomisija, taču tās darbs pagaidām ir bez konkrētiem rezultātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!