Ceturtdien tika veikta Dienvidu tilta pār Daugavu pārbaude ar statisku un dinamisku slodzi. Tilta slogošana pirms nodošanas ekspluatācijā ir nepieciešama, lai pārbaudītu tilta izturību un drošumu satiksmes kustībai, informēja AS "Dienvidu tilts".

imageFoto galerija

"Esošie tilta pārbaudes ar noslogojumu mērijumi rāda, ka deformācijas atbilst projektā noteiktajām. Rezultātu analīze iepriekšējam slēdzienam tiks veikta nedēļas laikā," ziņoja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Dienvidu tilta būves direkcijas vadītājs Eduards Raubiško.

Tilts tika pārbaudīts ar statisku un dinamisku slodzi. Dienvidu tilta statiskai pārbaudei tika izmantotas 32 kravas automašīnas, katra ar kopējo masu ap 40 tonnas, kopējai automašīnu masai sasniedzot 1280 tonnu lielu svaru, kas vienlaicīgi atradās uz tilta, bet bija izvietotas dažādos laidumos. Kravas automašīnas tika izvietotas uz tilta laiduma konstrukcijas tā, lai to masa radītu vislielākās slodzes konstrukcijas kritiskajos šķēlumos. Slogošanas laikā tika mērītas laidumu konstrukciju statiskās ielieces un materiālu deformācijas.

Dinamiskā pārbaude tika veikta pāri tiltam pārbraucot divām kravas automašīnām ar ātrumu 20, 40 un 60 kilometri stundā. Šādu pārbaudi atkārtoja, uz brauktuves izvietojot 4-5 centimetrus biezus koka dēļus. Katra brauciena laikā tika mērītas statiskās ielieces un ierakstītas svārstību vibrogrammas.

Tilta slogošanas pārbaudi veic Rīgas Tehniskā universitātes Ceļu un tiltu katedras speciālistu grupa katedras vadītāja profesora Aināra Paeglīša vadībā. AS "Latvijas tilti" nodrošina nepieciešamo autotransportu tilta slogošanas laikā.

"Dienvidu tilta slodzes pārbaudes laikā vizuāli varēja konstatēt, ka tilts slodzes ietekmē ieliecas. Šāda parādība slogošanas laikā tēraudbetona tiltiem ir pavisam normāla, jo tilts tiek pārbaudīts ar maksimālo slodzi - līdzīgi kā cilvēkam ejot pa laipu - laipa ieliecas, tā, slogojot tiltu ar maksimālo slodzi, tas reaģē tāpat. Esošie tilta pārbaudes ar noslogojumu mērījumi rāda, ka ielieces atbilst projektā noteiktajām. Ielieces pēc slodzes noņemšanas nesaglabājās, kā tas arī bija paredzēts, tādējādi apliecinot, ka tilts it drošs un drīzumā gatavs nodošanai ekspluatācijā," pēc pārbaudēm teica Paeglītis.

Dienvidu tilta svinīgā atklāšana ir paredzēta šī gada 17.novembrī - dienu pirms Latvijas valsts 90. dzimšanas dienas. Dienvidu tilts un estakādes pāri Maskavas un Krasta ielai tiks nodotas ekspluatācijā pusotru mēnesi pirms paredzētā termiņa, kas ir kā īpaša dāvana Latvijas valsts dzimšanas dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!