Naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC ģenerālsekretārs Abdalla Salems al Badri otrdien brīdināja par atkārtotu naftas ieguves kvotu samazinājumu, ja naftas cenas pasaules tirgū turpinās samazināties.
Badri paziņoja, ka OPEC varētu rīkot vēl vienu ārkārtas sēdi pirms nākošās decembrī paredzētās tikšanās Alžīrijā.


"Mums būs nepieciešams nogaidīt un vērot, kā tirgus reaģēs, bet, ja šī problēma turpināsies, tad mēs atkal samazināsim naftas ieguves kvotas," sacīja al Badri.


Viņš uzskata, ka naftas cenai pasaules tirgū vajadzētu būt starp 147 dolāriem (82,46 latiem) un 60 dolāriem (33,66 latiem) par barelu.


Savukārt Kataras naftas ministrs Abdulla al Atija Lielbritānijas un ASV kritiku par naftas ieguves apjoma samazināšanu uzskata par nepamatotu.


"Ir viegli pateikt "nē", bet ir ļoti grūti piedāvāt alternatīvu. Ja jūs man sakāt "nē", tad piedāvājiet man arī alternatīvu, kādu risinājumu, nevis tikai norādiet uz mani kā uz slikto zēnu," sacīja Atija.


Tajā pašā laikā al Badri paziņoja, ka Lielbritānija atteikusies no plāniem 19. decembrī rīkot naftas ražotāju un patērētāju valstu sanāksmi.


Sanāksme bija paredzēta, lai apspriestu naftas tirgus spekulācijas un veicinātu naftas tirdzniecības caurspīdīgumu.


Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns komentārus šajā jautājumā pagaidām nesniedz.


OPEC piektdien vienojās par 1,5 miljoniem barelu dienā samazināt naftas ieguves kvotas, un jaunās karteļa naftas ieguves kvotas stāsies spēkā no šā gada 1. novembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!