Globālā finanšu krīze un recesija Īrijas ekonomikā liek Polijas viesstrādniekiem masveidā pamest valsti, vēsta "Bloomberg".
Šajā gadā dzimtenē atgriezušies 30 000 poļu, bet nākamajā gadā Īriju varētu pamest vēl 35 000 šīs valsts iedzīvotāju.

Pēdējo četru gadu laikā Lielbritānijā un Īrijā ieradās aptuveni 1,2 miljoni Polijas iedzīvotāju. Pēc Varšavas Starptautisko attiecību centra vērtējuma, trešdaļa no viņiem varētu zaudēt darbu.

Īrijas ekonomiskās grūtības īpaši asi izjūt imigranti. Valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) pēdējos divos ceturkšņos ir sarucis, kas nozīmē tehnisko recesiju. Uzņēmumi ir sākuši samazināt strādājošo skaitu, un triecienu pirmie izjūt viesstrādnieki no Austrumeiropas.

Poļu imigrantu skaits Īrijā ir sasniedzis 300 000, kas atbilst aptuveni 8% no 4,4 miljoniem valsts iedzīvotāju. Pēc viesstrādnieku pieplūduma Īrija pēdējos gados ir apsteigusi jebkuru citu Rietumeiropas valsti.

Viesstrādnieku aizplūšana pēdējā laikā ir skārusi ne tikai Īriju un Lielbritāniju, bet arī ASV un Kanādu, ko pamet meksikāņu sezonas strādnieki. Līdzīgi procesi ir vērojami arī vairākās kontinentālās Eiropas valstīs, vēsta "Lenta.ru".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!