Foto: AFI
Latvija ir uzsākusi sarunas ar Eiropas Komisiju un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par aizņēmumu Latvijas ekonomikai un finanšu sistēmas stabilizācijai. Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) un finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) gan pagaidām atturējās izpaust, cik lielas summas Latvijai vajadzētu aizņemties. Tāpat nav arī zināmi noteikumi, uz kādiem starptautiskās organizācijas gatavas aizdot naudu.

"Tas izrietēs no sarunu gaitas un rezultāta," atbildot uz jautājumu par aizņēmuma summu sacīja Godmanis. Slakteris atzina, ka runa ir par pietiekami lielām summām, tomēr gan viņš, gan Godmanis uzsvēra, ka konkrētas darījuma aprises taps zināmas tikai sarunu laikā. Sarunu beigu termiņu abi valdības pārstāvji neatklāja. Slakteris gan piebilda, ka tās turpināsies "līdz laimīgai uzvarai."

Ceturtdien valdība pieņēma zināšanai informāciju, ka ir uzsāktas oficiālas sarunas ar Eiropas Komisiju, ka arī pilnvaroja finanšu ministru kopā ar Latvijas Banku uzsākt oficiālas sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu, lai izvērtētu Latvijas iespējas sagatavoties pasākumiem, kas nepieciešami, lai mazinātu globālās finanšu krīzes ietekmi uz Latviju, stimulētu tautsaimniecību un nodrošinātu finanšu sistēmas stabilitāti, informēja Finanšu ministrija.

Pēc valdības pārstāvju teiktā, kredīta noteikumi būs atkarīgi no SVF un Eiropas Komisijas (EK), kas vēl izvērtēs Latvijas finanšu situāciju. Premjers atgādināja, ka starptautiskās institūcijas jau labu laiku  novēro Latvijas finanšu sistēmu un ir jau izdarījušas prognozes nākamajam gadam.

Paredzams, ka nauda būs kā papildus atbalsts Latvijas ekonomikai. "Runa ir par zināmu rezerves atbalstu," uzsvēra Godmanis. Līdzīgu viedokli pauda arī Slakteris, kurš norādīja, ka ja krīze būtu bijusi tikai Latvijā, tad aizņēmumu vispār nevajadzētu veikt. Taču tā kā krīze ir globāla, situācija ir nopietnāka.

"Pie pamales pašreiz nerādās nekāda gaišā aina," pauda Slakteris. Viņš uzsvēra, ka sarunu sākšanās ir gatavošanās "visādiem iespējamiem riskiem." Vienlaikus ministrs mierināja, ka SVF jau atzinīgi novērtējis Latvijas nule pieņemto valsts budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!