Foto: EPA-AFI
Taizemes premjerministrs Somčats Vongsavats paziņojis par savu atkāpšanos no amata, pakļaujoties Taizemes konstitucionālās tiesas lēmumam, kas viņam aizliedz iesaistīties politikā piecu gadu garumā. Pamatojoties uz tiesas spriedumu, taizemiešu protestētāji nolēmuši atbrīvot ielenkto Bangkokas starptautisko lidostu, otrdien vēsta lenta.ru.

Saistībā ar vēlēšanu rezultātu falsifikāciju Taizemes konstitucionālā tiesa otrdien pieņēmusi lēmumu likvidēt valdošo Tautas varas partiju un aizliegt tās līderim Somčatam Vongsavatam piecu gadu garumā iesaistīties politiskajās darbībās. Likvidētas ir arī divas citas Taizemes koalīcijas partijas.

Šis tiesas lēmums izraisījis asus valdības atbalstītāju protestus. Taču Somčats Vongsavata sacīja, ka to respektē, un paziņoja par savu atkāpšanos.

Taizemes protestētāji, kuri iepriekš pieprasījuši premjera atkāpšanos un ielenca Bangkokas starptautisko lidostu, iesprostojot tajās tūkstošiem ceļotāju, pašlaik lidostu ļauj izmantot gan pasažieru, gan kravas lidmašīnām.

Jau ziņots, ka Bangkokas ielās pirms nedēļas izgājuši vairāki desmiti tūkstoši demonstrantu. Tika ielenktas abas Bangkokas lidostas. Sprādzienā vienā no Bangkokas lidostām viens protestētājs otrdien gājis bojā.

Opozīcijā esošā Tautas demokrātijas alianse (PAD) protesta kampaņu sāka maijā, apsūdzot Somčata Vongsavata valdību, ka tā ir korumpēta un pakļaujas 2006.gadā apvērsumā gāztajam premjerministram Taksinam Šinavatram, kurš slēpjas trimdā, lai izvairītos no apsūdzībām korupcijā. Somčats Vongsavats ir Taksina svainis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!