Simtiem cilvēku svētdien agri no rīta izgāja demonstrācijās Atēnu centrā un citās Grieķijas pilsētās un aizdedzināja desmitiem automašīnu, protestējot pret 15 gadus veca zēna nogalināšanu, kuru nošāva kāds policists.
Demonstranti, kuri bija lielākoties no Atēnu Eksarkijas rajona, kur šis incidents notika, protestēja pret policijas "patvaļīgo" rīcību un izkliedza lozungus pret premjerministra Kosta Karmanlisa labējo spēku valdību.

Zēns nomira sestdien, kad kāds policists raidīja šāvienus jauniešu pūlī, kuri apmētāja policijas automašīnu ar "Molotova kokteiļiem", teikts policijas paziņojumā. Zēns tika nogādāts tuvējā slimnīcā, kur viņš tika atzīts par mirušu.

Kad izplatījās ziņa par zēna nāvi, jaunieši sāka dedzināt atkritumu tvertnes Eksarkijas rajonā, kur bieži notiek sadursmes ar policiju.

Vēlāk protesti sākās arī Salonikos, Grieķijas ziemeļos, un Patrā, valsts dienvidos. Demonstranti uzbruka bankām, nodarot bojājumus 17 ēkām Atēnās un piecām Salonikos.

Iekšlietu ministrs Prokops Pavlopuls un policija pauda "dziļu nožēlu" par zēna nošaušanu un pavēlēja izveidot izmeklēšanas komisiju, kurā ietilpst trīs prokurori.

Pavlopuls un jaunākais ministrs Panajotis Hinofotis iesniedza atlūgumus, taču premjerministrs tos nepieņēma.

1985.gadā kāds policists nošāva 15 gadus veco Mikali Kaltezu, kas Eksarkijā izraisīja vardarbīgas sadursmes starp galēji kreisi noskaņotiem jauniešiem un policiju.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!