Eiropas Savienība pirmdien pievienojās citu valstu izteiktajam viedoklim, ka Zimbabves prezidentam Robertam Mugabem būtu jāatkāpjas no amata krīzes pārņemtajā valstī, pirmdien vēsta aģentūra "Reuters".
"Manuprāt, pienācis brīdis izdarīt visu iespējamo spiedienu, lai Mugabe atkāptos," sacīja Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas koordinators Havjers Solana pirms ES ārlietu ministru tikšanās Briselē.

Viņš teica, ka 27 valstu bloks varētu izlemt par papildu 11 vārdu pievienošanu garajam Zimbabves amatpersonu sarakstam, kam aizliegts ieceļot Eiropā.

Solana tomēr noraidīja jebkādu citu sankciju nepieciešamību pret valsti, kuras kādreiz plaukstošā ekonomika tagad ir izpostīta. "Viss, ko varēja izdarīt, ir izdarīts. Pašlaik ir svarīgs politiskais spiediens," viņš teica.

ASV piektdien paziņoja, ka Mugabes atkāpšanās no amata ir stipri iekavējusies, bet pārtikas krīze un holeras epidēmija Zimbabvē liek starptautiskajai kopienai rīkoties nekavējoties.

Savukārt Lielbritānijas amatpersonas iepriekš paziņoja, ka jebkuriem Zimbabves kaimiņu mēģinājumiem kaut ko mainīt šajā valstī tiks sniegts spēcīgs starptautiskais atbalsts.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!