Valdība otrdien slēgtā sēdē nolēma palielināt nacionālās aviosabiedrības "airBaltic" pamatkapitālu par 30 miljoniem latu, no valsts puses ieguldot 15,6 miljonus latu.

Atlikušo summu ieguldīs otrs uzņēmuma līdzīpašnieks "Baltijas Aviācijas Sistēmas" (BAS). Tā vadītājs un "airBaltic" prezidents Bertolds Fliks apstiprinājis, ka "palielinās savu kapitāla daļu, iemaksājot "airBaltic" pamatkapitālā 14,4 miljonus latu".

Tiesa, Fliks vēl valdībai nav atklājis, no kādiem līdzekļiem vinš gūs līdzekļus, lai ieguldītu pamatkapitālā, žurnālistiem atzina ekonomikas ministrs Artis Kapmars.

Satiksmes ministrs Kapsars Gerhards apliecināja, ka pamatkapitālā ieguldītos līdzekļus izmantos jaunu lidaparātu iegādei, palielinot aviokompānijas konkurētspēju. Valsts finansējuma avots būs VAS "Latvijas valsts radio un televīzijas centrs" līdzekļi.

Kampars norādīja, ka valdība līdz ar pamatkapitāla palielināšanu iegūs arī tiesības vairāk kontrolēt finanšu līdzekļu plūsmu aviokompānijā. Tomēr ministrs uzsvēra, ka viņam nav bijis iepriekš skaidrs, no kurienes Fliks grasās iegūt līdzekļus pamatkapitāla palielināšanai un no kurienes viņš tos iegūs šoreiz. Pagaidām vien zināms, ka atbalstu sniegs ārzemēs esoša banka.

Kampars uzsvēra, ka pēc 15,6 miljonu latu ieguldīšanas pamatkapitālā valstij vajadzētu tomēr stingrāk kontrolēt finanšu plūsmu "airBaltic", ko esot arī paredzējusi Ekonomikas ministrijas piedāvātā programma. Tā arī paredzēja papildus ieguldījumus pamatkapitālā veikt nevis no valsts līdzekļiem, bet gan sadalot peļņu. Tomēr arī šis ierosinājums atsaucību valdībā neguva. Līdz ar to pagājušā gada un šī gada peļņa paliks uzņēmuma rīcībā.

Premjers Vvaldis Dombrovskis, komentējot "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu, žurnālistiem uzsvēra, ka Satiksmes ministrijai ir dots uzdevums mainīt atsevišķus akcionāru līgumu punktus, kurus gan viņš detalizēti nevarot komentēt. Tomēr premjers izteica pārliecību, ka valstij ir jāiegulda aviokompānijā papildus līdzekļu.

Vaicāts par to, vai viņam ir skaidrība, kur Fliks gūs naudu pamatkapitāla palelināšanai no savas puses, Dombrovskis atzina, ka vienmēr var diskutēt par Flika darbības stilu, taču viņš esot gatavs atrast līdzekļu avotus.

Atgādinām, ka Kampars pretēji iepriekšējam valdības konceptuālajam lēmumam piedalīties lidsabiedrības pamatkapitāla palielināšanā iebilda pret šo ieceri. Laikraksts "Diena" otrdien vēstīja, ka Kampara vadīto ministriju uztraucot arī tas, ka valsts ieguldīs naudu sabiedrībā, par kuras otra īpašnieka, Bertoldam Flikam piederošās "Baltijas Aviācijas Sistēmas" (BAS) finansējumu nav pilnīgas skaidrības.

Fliks otrdien pārmeta Kamparam "nekompetentu muldēšanu" un publiski aicināja valdību atbalstīt lidsabiedrības pamatkapitāla palielināšanu.

Iepriekšējai valdības konceptuālais lēmums paredzēja, ka pamatkapitālu palielinās, lidsabiedrības akcionāriem - valstij un SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) – ieguldot līdzekļus proporcionāli piederošo akciju apmēram. Valstij "airBaltic" pieder 52,6% akciju, bet lidsabiedrības izpilddirektoram Bertoltam Flikam piederošajai BAS – 47,2%.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) pēc šī lēmuma skaidroja - uzņēmumam, kas strādā ar 200 miljonu apgrozījumu un kuram ir nepieciešams piesaistīt investīcijas, nepieciešams arī pamatkapitāls.

Pēc pērn sasniegtās peļņas 14 miljonu latu apmērā šogad "airBaltic" plāno nostiprināt tranzītmezglu Rīgā, atverot vismaz deviņus jaunus maršrutus, pasažieru skaitu kāpināt par aptuveni 30%, bet apgrozījumu palielināt līdz vairāk nekā 260 miljoniem latu salīdzinājumā ar 206 miljoniem latu pērn. Līdzšinējais "airBaltic" pamatkapitāls virs 450 tūkstošiem latu ir neadekvāti mazs tik strauji augošai kompānijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!