Rīt, 6.janvārī, Ķīnas iedzīvotāju skaits sasniegs 1,3 miljardus cilvēku, tādējādi kopējais pasaules iedzīvotāju skaits būs seši miljardi, ziņo aģentūra "Siņhua".
Pateicoties dzimstības ierobežošanas politikai, Pekinai valsts iedzīvotāju skaita pieaugumu līdz 1,3 miljardiem izdevies aizkavēt par četriem gadiem, norāda aģentūra. Pēdējo 30 gadu laikā dzimstības koeficents Ķīnā samazinājies no 5,8% pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados līdz 1,8% pašlaik.

Pagājušā gada jūlijā ASV statistikas organizācija "Iedzīvotāju datu birojs" (PRB) publiskoja datus, ka liecināja, ka 2050.gadā uz zemes dzīvos 9,3 miljardi cilvēku. Saskaņā ar ekspertu aprēķiniem līdz 2050.gadam mūsu planētas iedzīvotāju skaits pieaugs par 45%. Attīstīto valstu iedzīvotāju skaits gan pieaugs tikai par 4%, sasniedzot 1,2 miljardus cilvēku, kamēr jaunattīstības valstīs iedzīvotāju skaita pieaugums sasniegs 55% un tajās dzīvos astoņi miljardi cilvēku.

Organizācijas ziņojumā arī norādīts, ka lielāko industriālo valstu iedzīvotāju skaits samazināsies. Piemēram, Japānas iedzīvotāju skaits saruks par 20%. Iedzīvotāju skaits Vācijā samazināsies par 9%, bet Itālijā - par 10%, un attiecīgi šajās valstīs 2050.gadā dzīvos 75 un 52 miljoni cilvēku.

Krievijā tiek prognozēts iedzīvotāju skaita samazināšanās par 17%, un 2050.gadā tur varētu dzīvot vairs tikai 119 miljoni cilvēku.

ANO eksperti arī norāda, ka, saglabājoties līdzšinējiem dzimstības tempam, pusgadsimta laikā iedzīvotāju skaits Latvijā, līdzīgi kā Bulgārijā, Igaunijā, Gruzijā un Ukrainā, samazināsies par 30%-50%.

Vienīgais izņēmums starp bagātākajām valstīm būs ASV, kuru iedzīvotāju skaits pieaugs par 43% un sasniegs 420 miljonus.

Savukārt visblīvāk apdzīvotajā pasaules valstī Ķīnā iedzīvotāju skaits līdz 2050.gadam pieaugs par 10%. Zinātnieki prognozē, ka iedzīvotāju skaita pieaugums Ķīnā augstāko līmeni sasniegs 2025.gadā, bet pēc tam sāks kristies.

Īpaši liels iedzīvotāju skaita pieaugums tiek prognozēts Āfrikas un Āzijas jaunattīstības valstīs. Indijā tiek prognozēts iedzīvotāju skaita pieaugums par 50%, sasniedzot 1,6 miljardus. Nigērijas iedzīvotāju skaits varētu pieaugt gandrīz trīskārt, sasniedzot 307 miljonus, bet Bangladešā - divkārt, Pakistānā - par 70% un Indonēzijā - par 40%.

Minētie skaitļi pamatoti ar ANO un attiecīgo valstu sniegtajiem datiem.

Vienlaikus eksperti uzsver, ka kopējais pasaules iedzīvotāju skaita pieaugums būs mazāks. Prognozētais iedzīvotāju skaits 2050.gadā - 9,3 miljardi - ir par diviem miljardiem mazāks nekā iepriekš zinātnieku prognozētais pasaules izdzīvotāju skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!