ASV Kongress ceturtdien oficiāli apstiprināja Džordža Buša uzvaru prezidenta vēlēšanās, kopīgā abu palātu sēdē saskaitot visu 50 štatu elektoru balsis.
Parasti simboliskā Elektoru kolēģijas balsu apstiprināšanas un saskaitīšanas ceremonija tika aizkavēta uz aptuveni četrām stundām, jo demokrāti neveiksmīgi mēģināja apstrīdēt izšķirošā Ohaio štata balsis.

Galu galā Bušs saņēma 286 elektoru balsis, bet viņa pretinieks, demokrātu senators Džons Kerijs no Masačūsetsas štata 251 balsi. Viens demokrātu elektors savu balsi nodeva par demokrātu viceprezidenta kandidātu Džonu Edvardsu.

Viceprezidentu sacīkstēs Diks Čeinijs saņēma 286 balsis, bet Edvardss 252.

Grupa demokrātu Kongresā iesniedza protestu, iebilstot pret Ohaio štata balsu saskaitīšanu un apgalvojot, ka vēlēšanu dienā novērotas plašas "neprecizitātes".

Tomēr Pārstāvju palāta un Senāts vēlāk nobalsoja, noraidot apsūdzības un ļaujot Ohaio štata 20 elektoru balsis pieskaitīt Bušam.

Kopš elektoru balsu skaitīšanas ieviešanas 1877.gadā, ASV vēsturē šis bija tikai otrais gadījums, kad tiek apstrīdēti kāda štata vēlēšanu rezultāti. Pirmo reizi tas notika 1969.gadā.

Pirms četriem gadiem, kad pastāvēja nevienprātība par Floridas štata rezultātiem, Kongresa Melnādaino apvienība mēģināja bloķēt Floridas elektoru balsu pieskaitīšanu Bušam, bet neviens senators nepiekrita parakstīt protestu, kā to pieprasa likumi.

Šoreiz demokrāti vairākas nedēļas strādāja, lai pārliecinātu kādu likumdevēju parakstīt oficiālo protestu līdz tam piekrita Kalifornijas senatore Barbara Boksere un Ohaio štata pārstāve Stefanija Tabsa Džounsa.

Kā sacīja Boksere, viņu mērķis nebija bloķēt Buša ievēlēšanu prezidenta amatā uz vēl vienu termiņu, bet gan pievērst uzmanību tam, kad Pārstāvju palātas Tieslietu komitejas demokrāti atklājuši "neskaitāmas nopietnas neprecizitātes vēlēšanu norisē", īpaši Ohaio štatā, un norādīt uz problēmām vēlēšanu sistēmā.

Republikāņi noraidīja šīs apsūdzības kā demokrātu publicitātes vairošanas triku, uzsverot, ka apsūdzības par vēlēšanu problēmām Ohaio štatā izmeklējuši žurnālisti un neko nav atraduši.

Arī Baltā nama pārstāvis Skots Maklelans noraidīja apsūdzības kā "partiju politiku".

"Vēlēšanas mums ir aiz muguras. Amerikas tauta tagad gaida, lai viņu līderi Vašingtonā koncentrējas uz nopietnām prioritātēm šajā valstī," viņš norādīja.

Kerijs trešdien izplatīja vēstuli, norādot, ka viņš nepiedalīsies protestā.

"Mūsu juristu komandas nav atradušas nekādus pierādījumus, kas varētu izmainīt vēlēšanu iznākumu," teikts Kerija vēstulē.

"Tomēr ir ļoti satraucoši jautājumi, uz kuriem Ohaio vēlēšanu amatpersonas vēl nav atbildējušas. Tuvākajos mēnešos es iesniegšu nacionālu ierosinājumu, lai nodrošinātu vēlēšanu procesa caurredzamību un atbildīgumu," viņš norādīja.

Pats Kerijs ceturtdien nepiedalījās sēdē. Viņš ir Irākā, lai pateiktos ASV karavīriem par viņu dienestu.

ASV prezidenta inaugurācijas ceremonija ir paredzēta 20.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!