Diedzēti graudi ir vitamīnu A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, minerālvielu un mikroelementu K, Fe, Mn, P, Zn, Cu, Ca, Mg, aminoskābju, enzīmu, hlorofila un šķiedrvielu avots.
Viena tase graudu satur tikai 16 kcal. Diedzējumus izmanto salātos un kā piedevu uz maizes vai zupā, kopā ar kefīru vai biezpienu. Samalti diedzēti graudi lieliski noder skaistumkopšanai – sejas maskām. Diedzēt var gandrīz visu augu graudus un sēklas. Vispopulārākie ir kvieši, mieži un auzas, diedzē arī Ķīnas pupiņas, zirņus, lucernas sēklas, lēcas, kressalātus un redīsus.

Pirms tam jāpārbauda, vai graudi un sēklas nav bojātas. Tos ieliek traukā (stikla burkā) un rūpīgi nomazgā tekošā ūdenī, tad pārlej ar ūdeni un atstāj uzbriešanai istabas temperatūrā 6 – 12 stundas. Ūdeni nolej, graudus pārber sausā, tīrā burkā, pārsedz ar vairākkārt salocītu marlīti, apgāž un notecina lieko ūdeni. Svarīgi, lai diedzējamie graudi neizžūst un nav arī pārāk mitri, tāpēc burciņu ieteicams turēt pusslīpi. Jādiedzē tumšā, siltā vietā.

Lucerna sadīgst septiņās dienās (tad noārdās nevēlamais kanavanīns), zirņi, lēcas – trijās dienās, kreses – sešās, pupiņas – četrās, piecās, redīsi – trijās četrās. Ja procesu gribat palēnināt, burciņa jāliek ledusskapī. Pākšaugu asnus pirms ēšanas noskalo un blanšē verdošā ūdenī piecas minūtes, graudaugu asnus un dīgstus – divas trīs minūtes.

Sagatavotie graudi nav zāles, tāpēc normu noteikt nevar. Novērojumi liecina, ka, ēdot diedzētus graudus pa divām ēdamkarotēm divreiz dienā no divas līdz četrām nedēļām, uzlabojas pašsajūta, labāk aug mati un nagi, āda kļūst maigāka. Graudi ir rupja barība, tādēļ tie rūpīgi jāsakošļā, lai neuzpūšas vēders un nav spiediena pakrūtē. Tos pirms ēšanas var samalt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!