Šovasar Jāņu svinēšanas laikā Viļķenes pagasta Āsterē notiks kārtīgas pļaušanas sacensības, kuras tiek rīkotas jau ceturto reizi, bet pirmoreiz tieši Līgo dienā. Svētkus atklās Viļķenes teātris ar jautro izrādi Čaukstenes, būs arī cienāšanās ar sieru un alu, bet tieši dienasvidū - pulksten 12 - sacensību dalībnieki stāsies vālā, ziņo "Auseklis".
Būs gan individuālās, gan komandu (katrā - četri dalībnieki, var būt arī viens rezervists) sacensības dāmām, kungiem, jauniešiem un jaunietēm (līdz 18 gadu vecumam). Vērtējot ņems vērā pļaušanas ātrumu, tīrību, gludumu un vāla taisnumu. Kā pajokoja sacensību organizētājs, Pāles pamatskolas direktors Jānis Viļumsons, pļaušanas "sērga" diemžēl plašumā neiet, kaut šis lietišķais sports ir laba fiziska izkustēšanās. Dalībniekus nācies pierunāt un pārliecināt.

"Negribu teikt, ka pļaušana ir sarežģīta māksla. Iemaņas var apgūt ātri, taču jābūt fiziskai varēšanai, tāpat ļoti svarīgi, lai būtu pareizais inventārs - laba izkapts, kas arī laukos kļūst par retumu, jo visi izmanto tehniku. Tomēr pēc aizrautīgas pārliecināšanas Līgo dienas pļaušanā piekritušas piedalīties vismaz sešas komandas (diemžēl dāmas laikam nestartēs), vālā stāsies aptuveni 30 jaunāki un vecāki pļāvēji no Pāles un Viļķenes pagasta. Pēc sacensībām labākie saņems balvas, bet svētki noslēgsies ar Līgo ballīti," stāstīja rīkotājs.

Izmēģinājuši roku pļaušanas sacensībās Āsterē, labākie acīmredzot posīsies uz valsts 8.čempionātu, kas 7.jūlijā notiks Madonas rajona Kalsnavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!