Vasara ir aktīvākais ceļošanas laiks, taču karstā laikā ir jāievēro daži noteikumi, lai ceļotāja labsajūtai un automašīnai nekas nekaitētu. Jaunās un modernās automašīnas ar lieliem logiem ļauj saules stariem netraucēti iespiesties automašīnas salonā. Daudzi vadītāji izvēlas tonētus stiklus vai speciālus saules sargus, kuri piestiprinās pie loga, lai tādā veidā reducētu saules staru intensitāti. Tādā veidā starojumu var samazināt līdz 10%.
Katrs automobilis pirms ceļošanas ir jāsagatavo, taču arī pašam autobraucējam būtu jāparūpējas par ērtām un vieglām drēbēm. Speciālisti iesaka līdzņemšanai vismaz 3 litrus ūdens, atšķaidītas sulas vai tējas. No lieliem kafijas daudzumiem ir labāk atsacīties braukšanas laikā. Ceļojuma laikā ir jāizmanto pauzes (vismaz pēc katrām divām stundām), lai ar dažiem vingrinājumiem uzlabotu asinsriti. Labākais laiks autoceļošanai karstā laikā ir rīta un vakara stundas.

Ceļotājiem, kuri brauc ar kabrioletu vai atvērtu logu, būtu jāparūpējas par pretiedeguma krēmiem. Autoceļošanas eksperti iesaka saules brilles un speciālu cepuri ar nagu, lai aizēnotu seju braukšanas laikā.

Nav ieteicams braukt ar basām kājām, vannas istabas čībās, augstpapēžu kurpēs vai kurpēs ar sliktu gaisa cirkulāciju. Kreklam ir jābūt ar garām rokām, jo tas pasargā svīšanas rezultātā no lipīgām situācijām ar plastmasas detaļām. Vakara stundām būtu bagāžas nodalījumā jānoliek arī siltāks džemperis vai jaka.

Pirms izbraukšanas dažas minūtes automašīna būtu jāpavēdina, attaisot logus vai durvis un ielaižot vēsāku gaisu. Braukšanas laikā (bez klimata kontroles) ir ieteicams atvērt uz 2-3 pirkstiem aizmugurējos logus. Karstā dienas laikā temperatūra automašīnā var sakarst līdz 60 grādiem C. Tāpēc nekādā gadījumā automašīnā ne uz mirkli nevar atstāt mazus bērnus vai dzīvniekus. Speciālisti iesaka automašīnas logu stāvlaukumāi aizēnot ar kādu saules necaurlaidīgu un atstarojošu materiālu, jo tādā veidā var pasargāt automašīnas salona detaļas no karstuma deformācijas vai bojājumiem. Vislabāk automašīnu ir noparkot koku paēnā, taču jāuzmanās, ka no kokiem var nonākt dažādas bioloģiskas vielas, kuras var notraipīt auto un šie plankumi saulē radīs krāsas vai lakas bojājumus. Karstā laikā salonā nedrīkst atstāt fotoaparātus, dažādas baterijas, datorus vai mobilos telefonus, jo tas nav droši ne tikai no zādzības aspekta, bet arī no eksplozijas sakaršanas rezultātā.

Klimata kontrole parasti karstā laikā tiek noregulēta tā, lai salona temperatūra ir tikai par 6 grādiem vēsākā kā āra temperatūra. Gaisa strūklas virziens nav jāvirza uz ķermeni, bet gan izklaidus.

Lai samazinātu salona temperatūru no 31 grāda uz 22 grādiem atkarībā no automašīnas modeļa ir jāpatērē no 2,47 litriem līdz 4,15 litriem degvielas. Lai šo temperatūru uzturētu ceļošanas laikā, tad automašīnas patērē no 0,76 līdz 2,11 litriem degvielas pilsētas braukšanas režīmā, bet uz autostrādes līdz 0,66 litriem degvielas.

Autoceļotājam noteikti ir jāpārbauda gaisa spiediens riepās, jo karstā laikā tas ir it īpaši svarīgi. Arī bagāžas svara izvietojums un nostiprinājums ir nozīmīgs faktors, lai auto būtu labi vadāms.

Prātīgi ceļotāji pirms tālāka brauciena iegriežas tehniskās apkopes stacijās, lai auto speciālisti pārbaudīu spēkrata tehnisko stāvokli un novērstu defektus, kuri ceļojuma laikā var būt arī liktenīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!