Foto: ČetrasSezonas.lv
Rabarberu laiks ir jāizmanto. Katru gadu tas ir tik īss, ka, liekas, beidzas, pirms sācies. Lai tas būtu interesantāks, cep kūkas, un viena no tām ir šī, ar "Rīgas Dzirnavnieka" auzu miltiem. Pavisam nedaudz vēl mandeļu miltu, protams, rabarberi un tad atsvaidzinošs jogurta krēms. Ideāli var paņemt līdzi piknikā, kad kūku atliek ietīt folijā, krēmu paņemt līdzi un dekorēt uz vietas vai vienkārši ēst kūku ar krēmu kā piedevu.

Sastāvdaļas:

  • sviests pannas ietaukošanai
  • 350 g nomizotu rabarberu
  • 70 g brūnā cukura
  • 240 g sviesta, istabas temperatūrā
  • 3 vidēja izmēra olas, vislabāk istabas temperatūrā
  • 1/2 apelsīna miza
  • 140 g brūnā cukura
  • 70 g mandeļu miltu
  • 170 g "Hercogs" auzu miltu
  • 2 ēd.k. citrona sulas
  • vaniļas cukurs
  • 2 tējk. cepamā pulvera

krēmam:

  • 400 g grieķu jogurta
  • ja vēlies, vēl cukurs vai medus saldumam

Pagatavošana:

  1. Rabarberu sagriez gabaliņos, ne pārāk lielos, ne pārāk mazos. Apber bļodā ar cukuru un ļauj, lai atsulojas. Var 20 min, bet tikpat labi arī dažas stundas.
  2. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Ar sviestu ietauko kūkas formu 23 cm diametrā ar noņemamām maliņām.
  3. Saputo bļodā sviestu ar cukuru, līdz ir gaisīgs. Pievieno pa vienai olas, lai lēnām ieputojas. Bet noteikti pa vienai, jo, ja saliksi visas olas, masa var zaudēt savu gaisīgumu. Apstādini mikseri. Pieber mandeļu un auzu miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri un vaniļas cukuru. Pievieno apelsīna mizu un visu samaisi.
  4. Beigās iemaisi 170 g no rabarberiem, pārējos rabarberus un sulu, kas iztecējusi, izmantosi virskārtai.
  5. Ielej mīklu formā, izlīdzini un liec cepties krāsns vidējā nodalījumā 40-45 minūtes. Pārbaudi, vai centrā iedurts kociņš ārā nāk tīrs. Izņem ārā un atdzesē formā, līdz tā ir viegli silta.
  6. Kamēr cepas kūka, katlā lej rabarberus ar sulu, kas iztecējusi. Uzgriez lielu liesmu un vāri, līdz šķidrums kļuvis biezāks un sīrupaināks. Noņem no liesmas un atdzesē.
  7. Krēms. Kad kūka padzisusi, bļodā liec jogurtu, pieliec rabarberus un, ja vēlies, vēl cukuru. Samaisi. Uzklāj kūkai un pasniedz.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!