Baltkrievijā noplūdusī dīzeļdegviela, kas nonākusi Daugavā, Daugavpili sasniegs pēc plkst.21, teica Valsts vides dienesta vadītājs Vilis Avotiņš.
Iepriekš eksperti aprēķināja, ka piesārņojuma plankums desmit kilometrus pārvietojas četrās stundās. Tomēr tagad konstatēts, ka straujā ūdens krituma dēļ tas pārvietojas ātrāk.

Avotiņš pauda cerību, ka operatīvajiem dienestiem izdosies uzstādīt absorbējošās bonas līdz laikam, kad dīzeļdegvielas plankumi sasniegs Daugavpili. Bonas piesārņojumu aiztur un pēc tam ar īpašu ierīci tiek nosūkta naftas produktu kārtiņa.

Ja dīzeļdegvielu neizdosies savākt pie Daugavpils, tas, visticamāk, tiks darīts pie Pļaviņu hidroelektrostacijas.

Avotiņš atzina, ka katrs piesārņojums rada kaitējumu dabai, tomēr Baltkrievijā jau veikta pamatīga izplūdušās dīzeļdegvielas savākšana, tādēļ Latvijā nokļuvušas tikai piesārņojuma atliekas.

Kā ziņots, pēc vairāku stundu mēģinājumiem operatīvajiem dienestiem Daugavā pie Daugavpils tā arī nav izdevies uzstādīt absorbējošās bonas. Nav līdzējusi arī amfībijas piesaistīšana šajā procesā.

Uzņēmuma "VentEko" operatīvā dienesta vadītājs Jānis Klimovičs atzina, ka bonu uzstādīšanu traucē spēcīgā straume upē, pretvējš un pieredzes trūkums šāda veida glābšanas darbos.

Dažādu problēmu dēļ Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Zemessardzes un Valsts robežsardzes pārstāvjiem vakar bonas neizdevās uzstādīt arī Daugavā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas.

Latgales reģionālās vides pārvaldes vadītāks Pāvels Kacars pastāstīja, ka pašlaik dīzeļdegvielas plankumi ir izgājuši cauri Krāslavai un to sākums varētu būt jau pusceļā starp Krāslavu un Daugavpili. Pirmie dīzeļdegvielas plankumi Daugavpili varētu sasniegt jau pirmdienas vakarā.

Piesārņojums ir nevienmērīgs, bet dīzeļdegvielas kārtiņa ir ārkārtīgi plāna.

Naktī uz sestdienu Baltkrievijā izplūdusī dīzeļdegviela šķērsojusi Latvijas robežu.

Dīzeļdegviela Daugavā noplūdusi no Krievijas uzņēmumam "Zapad-transņefteprodukt" piederoša naftas produktu maģistrālā vada.

Pirmdien vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) saņēmis oficiālu vēstuli no Baltkrievijas Dabas resursu un vides aizsardzības ministra par apstākļiem Daugavā ieplūdušās dīzeļdegvielas jautājumā.

Vēstulē Baltkrievija informē, ka avārija radusies, izplūstot dīzeļdegvielai no Unečas-Ventspils naftas produktu maģistrālā vada, kas pieder Krievijas uzņēmumam "Zapad-transņefteprodukt". Pašlaik Baltkrievija veic plašu noplūdušās dīzeļdegvielas ietekmes uz vidi monitoringu.

Baltkrievijas puse aicina noteikt kontaktpersonas no Latvijas un Baltkrievijas puses tālākai informācijas koordinēšanai. Vides ministrija jau ir sagatavojusi vēstuli, kurā tālākai informācijas koordinēšanai deleģē Vides ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktora vietnieci Rudīti Veseri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!