Balvēnieši 10.jūnijā par godu savas pilsētas svētkiem ar cienastiem noklās līdz 100 metru garu galdu. Balvu pilsētas svētku režisore Maruta Castrova informē, ka galdus un galdautus sagādās svētku organizatori, bet iedzīvotāju ziņā ir tas, ko likt uz garā galda.
"Garais galds sāksies no Balvu garākās - Brīvības - ielas un turpināsies Lāču dārzā. Tas būs muižas galds. To klāt aicināti uzņēmumi, iestādes un ikviens balvēnietis vai Balvu ciemiņš arī varēs piedalīties ar savu nesto "groziņu". Tā būs iespēja prezentēt rūpnieciski vai mājās ražoto produkciju. Piemēram, pašceptu torti. Priecāsimies arī par skaidru avota ūdeni, ja kāds to liks galdā," sacīja Castrova.

Pilsētas svētkos vietējā muižas apbūvē atkal dzīvos kā viduslaikos, tā laika muižas ļaužu lomās iejutīsies tagadējie balvēnieši. Pie galda rosīsies muižas ļaudis, kuru tēlos iejutīsies vietējie iedzīvotāji.

Balvu muiža piederējusi baronam Otto Aleksandram fon Tranzē. Muižas centra mūra ēkas galvenokārt ir celtas 19.gadsimta otrajā pusē. Savukārt pils celtniecība datējama ar 1760.gadu, taču savu pēdējo tēlu ēka ieguva 19.gadsimta otrajā pusē. 1919.gadā pils nodegusi, bet pēc tam atjaunota vienkāršākā veidā. Otrreiz pils degusi 1941.gadā. Pēc tam atkal tā atjaunota un piemērota skolas vajadzībā.

Arī pašlaik pilī atrodas Balvu sākumskola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!