Dobelnieki ņēmuši piemēru no baušķeniekiem un mēģinās padzīt no pilsētas krauķus, pirms putnu atlidošanas novācot to ligzdas. Ornitologi šaubās gan par šāda pasākuma efektivitāti, gan par tā nepieciešamību, ceturtdien ziņo www.jelgavniekiem.lv.
Ligzdu novākšanas iniciatori apgalvo, ka putni, kas apdzīvo parku augstākos kokus, sagādā neērtības iedzīvotājiem, radot troksni un ķēzot uz galvām un automašīnām – par tiem sūdzoties pat ārvalstu tūristi. Savukārt pašvaldībām krauķi radot zaudējumus, barības meklējumos postīdami apstādījumus. Bauskā krauķu ligzdas no pilsētas centra kokiem tika novāktas jau pagājušajā nedēļā.

Abas pašvaldības saņēmušas Jelgavas Reģionālās vides pārvaldes (JRVP) atļauju novākt ligzdas. No citām reģiona pašvaldībām lūgumi atļaut šādas darbības pagaidām nav saņemti, portālam atzinis JRVP direktors Hardijs Verbelis.

"Ir viennozīmīgi skaidrs, ka krauķi atgriezīsies. Ligzdu var noraut arī vējš, bet putni jau tāpēc nepametīs savas vietas," norādījis ornitologs Rolands Lebuss, kas šaubās par krauķu padzīšanas nepieciešamību vispār. "Jautājums ir – ar ko cilvēks ir gatavs sadzīvot." Viņaprāt, pieaugoša nepatika pret putniem pilsētā ir patērētāju sabiedrības attīstības pazīme; turpretī daudzviet Rietumeiropā ļaudis lepojoties, ka pilsētā mīt savvaļas dzīvnieki. Lebuss apšauba arī apgalvojumu, ka krauķi postot zālājus. "Tas nu gan ir stulbs teksts. Apstādījumus drīzāk varētu postīt klaiņojoši suņi un kaķi," sacījis Lebuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!