Ja jūsu ģimenē ir skolēns, tad noteikti esat pazīstamas ar situāciju, kad problēmas sagādā ēšana vai pat atteikšanās no tās! Piedāvājam jums informāciju, secinājumu izdarīšanai un idejām.
Katrs rīts Ozoliņu ģimenē iesākās vienādi:

- Anna, iesim! Laiks uz skolu.

- Nu, māmiņ, vēl piecas minūtītes.

- Nekādu “piecu minūšu”! Ātri celies, brokastis galdā.

- Labi, ceļos, bet ēst – noteikti ne!

Meitene neēda brokastīs ne tikai izslavēto mannas putru, bet arī kategoriski atteicās no biezpiena plācenīšiem, kotletēm, banāniem un jogurta. Anna vispār nevarēja brokastot tik agri. Bet ar izbadējušos kuņģi "grauzt zinātnes granītu" ir ne visai viegli, un brokastis skolas ēdnīcā nerosināja viņas apetīti. Tādēļ katru rītu mamma lauzīja galvu par to, ko gan dot savai izvēlīgajai meitai līdzi uz skolu. Ielikt viņas portfelī sviestmaizi ar desu? Skaidrs, ka maizi viņa apēdīs, bet desu "izbaros" klases zēniem. Šokolādes sieriņš? Tas ceļā pārvērtīsies par plāceni. Varbūt derēs vecmāmiņas ceptās maizītes - tās viņa, liekas, vēl ēd? Un, lūk, mazā skolniece steigā izdzer tasi tējas, paķer no galda paku, kuru sagatavojusi mamma, un traucas uzkrāt zināšanas.

Agri no rīta

Ja bērns pirms skolas vāji brokasto, vai vispār neko neēd no rīta, tas var slikti atsaukties uz viņa veselību. No otras puses, nav taču vērts ar varu likt ēst griķu putru. Kā tad bērnam saņemt pilnvērtīgu ēdienu, kas viņam vienkārši nepieciešams?

Katra mamma zina, kas garšo tās dēlam vai meitiņai. Tādēļ pacentieties piedāvāt skolēnam brokastīs kaut ko derīgu un garšīgu. Izskaidrojiet viņam, kāpēc ir tik svarīgi paēst pirms skolas.

Ēdienam brokastīs nav jābūt "smagam", pārsātinātam ar taukiem. Lai tā būtu zivs, vārīta ola vai omlete, kotlete, biezpiens, putra. Un obligāti piedāvājiet jebkurus dārzeņus. Papildiniet ēdienkarti ar tēju, kakao ar pienu vai sulu. Tagad var doties uz skolu!

Starpbrīdī

Līdzi uz skolu var dot sviestmaizi ar vārītu gaļu, desu vai sieru. Var piedāvāt bērnam ņemt jogurtu, mājās izceptos vai veikalā pirktos radziņus, pīrādziņus un maizītes.

Pārmaiņas pēc, gatavojiet savam mazajam skolēnam biezpiena plācenīšus, sacepumus. Pašlaik ir rudens - laiks, kas bagāts ar augļiem un dārzeņiem. Tādēļ neaizmirstiet ielikt somā ābolus, bumbierus, gurķus vai burkānus.

Parasti skolās bērniem iespējams iegādāties pienu vai sulu. Bet ja jūsu bērns nedzer to, ko piedāvā skolā, dodiet viņam līdzi kompotu, sulu vai tēju. Pudelīte, kurā jūs tos ieliesiet, obligāti rūpīgi jāizmazgā.

Skolēna ēdiena sagatavošanā svarīgi ņemt vērā to, pēc cik ilga laika tas tiks apēsts: pēc pirmās mācību stundas vai pēc trešās, jo produktu glabāšanas optimālais termiņš somā ir 2 stundas no pagatavošanas brīža.

Īpaši ātri bojājas gaļas produkti. Ņemiet vērā: nesvaiga vārīta desa tikai nodarīs kaitējumu bērna kuņģim. Īpaši aktuāls šis temats ir aukstajos gadalaikos, kad skolās tiek ieslēgta apkure, un produkti bojājas ātrāk.

Siltas pusdienas

Skolā apēstā sviestmaize nevar aizvietot pilnvērtīgas pusdienas. Tāpēc parūpējieties, lai bērni skolā ēstu silto ēdienu - īpaši tie skolēni, kuri paliek pēc stundām uz konsultācijām, pagarinātās dienas grupu vai arī, ja viņi tūlīt pēc stundām dodas uz kādām ārpusstundu nodarbībām.

Ja jūsu bērns uzturas nodarbībās līdz vieniem vai diviem, un pēc tam dodas mājup, parūpējieties, lai tur viņu gaidītu pilnvērtīgas pusdienas. Vispār tiek ieteikts bērnus barot dalīti, tas ir, biežāk, bet nelielām porcijām.

Tad arī mammas sviestmaize noderēs, un arī ēdnīcā apetīte nepazudīs.

Iesaiņojums

Milzīga nozīme ir tam, kā jūs iesaiņosiet skolēna brokastis un kādos apstākļos bērns tās ēdīs. Var izmantot plastmasas traukus (lieki runāt, ka tiem jābūt ideāli tīriem) vai pārtikas plēvi. Plastmasas traukā ēdiens nezaudēs savu formu, nenosmērēs mācību grāmatas.

Toties brokastis, kas ir iesaiņotas pārtikas plēvē, no ēšanas higiēnas redzes viedokļa ir drošākas un ērtākas. Nav taču noslēpums, ka skolēni ne vienmēr mazgā rokas pirms ēšanas. Tādā iepakojumā var ēst sviestmaizi, ar rokām nepieskaroties tai, jo pa virsu plēve. Tiesa, tas nenozīmē, ka bērnam nevajag rūpēties par roku tīrību. Vecākiem ir jāstāsta mazajam skolēnam par personīgās higiēnas svarīgumu viņa veselībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!