Foto: LETA
Atstādinātais Ādažu novada mērs Normunds Breidaks ("Reģionu partija") vēl nav izlēmis, vai pārsūdzēs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Raimonda Vējoņa (Zaļo un zemnieku savienība) rīkojumu par atstādināšanu no amata.

Breidaks žurnālistiem ceturtdien īpaši sasauktā preses konferencē sacīja, ka lēmumu viņš vēl nav pieņēmis, jo ir jāiepazīstas ar rīkojumu un tā pamatojumu. "Dokuments ir visnotaļ apjomīgs, 15 lappuses, jāizvērtē visi argumenti par un pret pārsūdzēt to vai ne," pastāstīja Breidaks.

Viņš gan solīja cīnīties par palikšanu amatā.

"Iespējams, Saeimas vēlēšanās vajadzēja apvienoties ar kādu stiprāku partiju, lai būtu spēcīga politiskā aizmugure," teica Breidaks.

Viņš gan daļēji atzina savas kļūdas. "Varbūt bija lietas, kuras vajadzēja darīt citādi," teica atstādinātais mērs. Par kļūdu viņš nosauca piemaksu izmaksāšanu darbiniekiem. Tas gan bijis darīts, lai samaksātu par papildus veiktajiem pienākumiem.

Viņš paskaidroja, ka kredīti, kas it kā esot nepamatoti izlietoti, ir atdoti atpakaļ Valsts kasei, un uzvēra, ka šī nauda netika iztērēta velti, bet gan ieguldīta dažādos attīstības projektos. "Jā, varbūt mēs nesekojām līdzi tam visam tik, cik bija nepieciešams, un vēlējāmies izdarīt vairāk, nekā bija mūsu spēkos," klāstīja Breidaks.

Par uzcelto "Gaujas centru" Breidaks teica, ka tas neesot bijis dārgākais no tādām ēkām. "Centra izmaksas mēs salīdzinājām ar citām tāda tipa ēkām Latvijā, un mūsu centrs nav nemaz pats dārgākais," viņš pavēstīja.

Preses konferencē bija sapulcējušies arī vietēji iedzīvotāji, lai paustu atbalstu atstādinātajam mēram. Daudzi no viņiem pauda viedokli, ka Breidaks ir atstādināts nepamatoti un tieši viņa dēļ Ādaži pēdējo gadu laikā ir tik ļoti attīstījušies.

Turpmāk mēra pienākumus pildīs Breidaka vietnieks Pēteris Balzāns.

Jau ziņots, ka Vējonis trešdien paziņoja, ka atstādina no amata Ādažu novada mēru Breidaku par ilgstošiem likumpārkāpumiem un nelikumīgu rīcību ar pašvaldības finansēm un mantu, kādēļ savulaik bagātākā pašvaldība tagad ir novesta līdz bankrotam.

Materiālus par Breidaka pārkāpumiem nodos prokuratūrai, lai izvērtētu arī citu lēmumu pieņēmēju un deputātu atbildību.

Pārkāpumi saistīti gan ar Valsts kasē ņemto aizņēmumu neatbilstošu izlietojumu, gan arī neatļautu piemaksu maksāšanu darbiniekiem, kā arī ēkas Gaujas ielā 33a, Ādažos, pirkumu, neizvērtējot pirkuma lietderību, ēkas cenas un maksājumu procentu atbilstību situācijai tirgū. Turklāt, nolemjot iegādāties minēto ēku, novada dome uzņēmusies ilgtermiņa saistības, kurām nav seguma pašvaldības budžetā.

Tā visa dēļ pagājušā gada nogalē Finanšu ministrija ir sākusi finanšu stabilizācijas procesu Ādažu novada pašvaldībā, un novada dome daļu līdzekļu ikdienas izdevumiem saņem no Valsts kases aizdevumu veidā.

Par kliedzošāko pašvaldības pārkāpumu Vējonis nosauca lēmumu pirkt nekustamo īpašumu – ēku "Gaujas centrs". Pirkuma kopējā summa ar procentiem varētu sasniegt pat 22 miljonus eiro. Ēkas pēc pašvaldības pasūtījuma tika uzcelta par deviņiem miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!