Foto: Shutterstock

Mātes diena nozīmē ne tik daudz māmiņas apbēršanu ar dāvanām, cik viņas apbēršanu ar mīlestību – tādēļ neraizējies, ja makā svilpo vējš vai arī tu īsti nezini, ko viņai uzdāvināt. Pasaulē nav tādas māmiņas, ko nevarētu aizkustināt ar brokastīm, ko pienes pie gultas viņas bērns, vienalga – 8 vai 38 gadus vecs!

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma
Taču aizmirsti par mūžīgo omleti ar grauzdiņu vai speķi ar olām – pamēģini kaut ko savādāku! Un ja tur būs daudz kaloriju, tad vismaz parūpējies par to, lai tas izskatītos stilīgi!

Mēs esam sameklējuši dažas lieliskas receptes un brokastu noformējuma idejas, kas sniedzas no sevišķi veselīgiem ēdieniem līdz gastronomiskām izvirtībām, kā arī brokastu maltītes tām māmiņām, kurām vienmēr jāsteidzas... Lai Mātes diena sākas ar smaidu!

Mātes dienas brokastu idejas māmiņām, kuras vienmēr steidzas

  • Ceptas olas. Izklāj karstumizturīgu bļodu ar svaigām spinātu lapām un pārkaisi tās ar jūras sāli un maltiem melnajiem pipariem. Uzsit virsū olu (vai vairākas) un iešauj to krāsnī uz dažām minūtēm, kamēr gatavs. Spinātu lapām vari pievienot arī dažās šķēles Čederas siera.
  • Kruasāni pildīti ar mozzarella sieru, svaigi sagrieztiem tomātiem un svaigām bazilika lapiņām, vai arī ar kūpinātu lasi un kausēto sieru, un dažām sinepju lapiņām.
  • Svaigu augļu salāti. Izvēlies jebkuru no šiem: mango, arbūzs, vīnogas, ananāss, papaija, persiki, ogas, banāni, kivi un rīvēti āboli. Pasniedz ar biezu dabisko jogurtu un pārkaisītu ar saulespuķu sēkliņām.
  • Bez čaumalas vārīta ola uz kraukšķīgas franču vai itāļu baltmaizes, ko pasniedz ar šķiņķi vai kūpinātu lasi un stipri daudz melnajiem pipariem.
  • Beztauku jogurts sajaukts ar medu un augļiem (zemenes, saldēts banāns, granātābols u.c.), vai pārkaisīts ar sakapātiem riekstiem, medu un nedaudz musli maisījuma vai granolas gabaliņiem (brokastu uzkoda - parasti tajā ir auzu pārslas, brūnais cukurs, kokosrieksti, rozīnes un sēkliņas).
  • Idejas veselīgām brokastīm

    Augļu kokteilis
    (Recepte vienai porcijai)

  • 1 tējkarote (15 ml) saulespuķu sēkliņu
  • 10 g riekstu (pekanrieksti, mandeles, lazdu rieksti u.c.)
  • Sauja auzu pārslu (vēlams, pa nakti izmērcētu)
  • Puse no mazas papaijas un 1 banāns, sagriezti šķēlēs, VAI
  • 1 mazs mango, 1 banāns un 1 neliels ābols, sagriezti šķēlēs
  • (Pievērs uzmanību: banāns garantē labu rezultātu. Ja izvēlies pievienot svaigu ananāsu, izmanto tikai mazu gabaliņu, lai kokteilis nesanāktu pārāk skābs.)

    Saulespuķu sēkliņas, riekstu un arī auzas (ja tās nav mērcētas) smalki samal dzirnaviņās. Maisījumu kopā ar augļiem ievieto blenderī un sajauc, kamēr rodas vēlamais kokteilis. Ja auzas nav izmērcētas, pievieno kokteilim apmēram 1/4 krūzi (60ml) ūdens, lai panāktu vēlamo konsistenci. Nepadari to pārāk ūdeņainu, bet tam nav jābūt arī nepatīkami biezam.

    Pasniedz uzreiz.

    Mājās gatavots musli
    (Recepte 1 porcijai)

  • 3/4 krūzes (190ml) auzu pārslu (vēlams, pa nakti izmērcētu)
  • 10g sakapātu riekstu (mandeles, lazdu rieksti, pekanrieksti u.c.)
  • 1 tējk. (15ml) saulespuķu sēkliņu
  • 4 sakapātas dateles vai neliela sauja rozīņu
  • 1 ābols, sarīvēts (pēc izvēles)
  • Ieliec visas sastāvdaļas dziļajā šķīvī un pasniedz ar biezu dabisko jogurtu un medu.

    Banānu un kanēļa mufini
    (Recepte 12 mufinu pagatavošanai)

  • 250 ml (1 krūze) saulespuķu eļļas
  • 6 pilnībā nogatavojušies banāni
  • 125 ml (1/2 krūze) fruktozes cukura
  • 125 ml (1/2 krūze) rudzu miltu
  • 250 ml (1 krūze) auzu klijas
  • 250 ml (1 krūze) kartupeļu miltu
  • 500 ml (2 krūzes) auzu miltu
  • 20 ml (4 tējk.) cepamā pulvera
  • 5 ml (1 tējk.) dzeramās sodas
  • 10 ml (2 tējk.) malta kanēļa
  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C. Ietauko 12 mufinu cepamo pannu. Sajauc blenderī eļļu, banānus un cukuru. Visas atlikušās sastāvdaļas ievieto lielā putojamā traukā, pievieno banānu mikstūru un samiksē. Gatavo masu ielej mufinu pannā un cep 45 minūtes, kamēr kļūst zeltaini brūns. Izņem ārā un noliek uz stiepļu režģa, kamēr atdziest. Pasniedz siltu ar sviestu, medu vai ievārījumu.

    Idejas karalisku brokastu pagatavošanai

    Omlete ar lapu sinepēm un Parmas sieru

  • 3 lielas (lauku vistu) olas
  • 15 ml (1 tējk.) piena
  • 15 ml (1 tējk.) krējuma
  • Garšvielas
  • 15 ml (1 tējk.) sviesta
  • 250 ml (1 krūze) sinepju lapu (rukolas salātu lapas)
  • 45 ml (3 tējk.) rīvēta Parmas siera
  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220°C. Iesit olas lielā putojamā traukā. Pievieno pienu, krējumu un garšvielas un viegli sakul. Lielā čuguna vai nepiedegošā pannā, karsējot uz vidējas uguns, izkausē sviestu (neļauj tam piedegt!), tad pievieno rukolas lapas (lapu sinepes) un cep pusminūti.

    Uzlej uz pannas olu kulteni un cep 1 minūti. Samazini karstumu un cep vēl 1 minūti.

    Pārkaisi omletei sieru. Turpini cept, kamēr gandrīz gatavs. Iecel pannu cepeškrāsnī, lai vēl dažas minūtes pakarst.

    Dekorē ar dažām sinepju lapām. Pasniedz tūlīt.

    Ceptas paprikas biezenis

  • 2 vidēji lielas sarkanās paprikas
  • 15 ml (1 tējk.) smalki sakapātu ķiploku
  • 15 ml (1 tējk.) olīveļļas
  • 125 ml (1/2 krūze) kausētā siera
  • Garšvielas
  • Apcep sarkano papriku cepeškrāsnī 200°C apmēram 15 minūtes, kamēr miza ieplaisā. Iecel papriku plastmasas maisiņā un paturi noslēgtu apmēram 10 minūtes. Izņem papriku no maisiņa, tad nomizo un izņem sēklas.

    Notīrīto papriku ieliek blenderī kopā ar ķiplokiem, olīveļļu un sajauc biezenī. Pievieno kausēto sieru, garšvielas un kuļ biezeni, kamēr tas ir viendabīgs.

    Franču grauzdiņi ar šķiņķi un kļavu sīrupu
    (Recepte paredzēta 2 porcijām)

  • 3 olas
  • Garšvielas
  • 2 šķēles baltmaizes
  • 30 ml (2 tējk.) sviesta
  • 8 šķēles cepta šķiņķa
  • Kļavu sīrups
  • Saputo olas kopā ar garšvielām. Uzlej uz liela šķīvja. Iemērc maizes šķēles no abām pusēm, kamēr tās ir uzsūkušas olu. Uzsilda sviestu cepešpannā, pievieno maizi un cep, kamēr tā kļūst zeltaini brūna no abām pusēm.

    Pasniedz ar cepto šķiņķi un kļavas sīrupu, ko pārlej pār grauzdiņu un šķiņķi.

    P.S. Neaizmirsti, ka šajā dienā mammai nevajadzētu mazgāt traukus!

    Seko Delfi arī Instagram vai Telegram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form