Foto: DELFI Aculiecinieks
Platones pagastā atrastās stirnas esot mirušas no bada un žēlsirdīga mednieka raidīta šāviena.

Iepriekš presē bija izskanējis, ka, iespējams, nelikumīgās medībās šajā pagastā piedalījies Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune un Ropažu mežniecības mežzinis Jānis Ozoliņš, taču pagājušajā nedēļā kriminālprocess par nelikumīgām medībām tika izbeigts, jo nav konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Lēmums par lietas izbeigšanu pieņemts, pamatojoties uz veterinārmedicīniskās ekspertīzes atzinumu, ka nevienai no notikuma vietā atsavinātajām stirnām nāves cēlonis nav šauti ievainojumi. Ņemts vērā arī ballistiskās ekspertīzes atzinums par to, ka atsavinātie šaujamieroči un patronu čaulītes nav no kriminālprocesa ietvaros nopratinātajām personām piederošajiem šaujamieročiem.

Lai arī sākotnēji policija plašāku informāciju par stirnu nāves iemesliem nesniedza, ceturtdien Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde pavēstīja, ka mājas pagalmā vienai no atrastajām stirnām tika konstatēta plēsta brūce ar kājas lūzumu.

Notikuma vietā atradies arī medību kolektīva biedrs, kurš gan nav bijis procesā pratinātais Ziedonis Caune vai Ropažu mežniecības mežzinis. Mednieks, lai izbeigtu dzīvnieka mocības, sazinājies ar mežsargu un saņēmis atļauju likvidēt dzīvnieku no sava medību ieroča. Ņemot vērā stirnas traumas aizdomīgumu, minētais medību kolektīva biedrs arī ziņoja policijai par iespējamām nelikumīgām medībām.

Ekspertīzē konstatēts, ka otra stirna bija mirusi no bada.

Jau ziņots, ka pērn februāra beigās parādījās informācija, ka Jelgavas novadā malumedībās, iespējams, iesaistīti Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Caune un Ropažu mežniecības mežzinis Jānis Ozoliņš. Līdz brīdim, kad ieradās policijas darbinieki, viņus bija aizturējuši vietējie mednieki.

Policistam, kurš bija atbildīgs par pārkāpuma konstatēšanu un likumsargu tālāko rīcību Platones pagastā, par pieļautajiem pārkāpumiem piemērots rājiens. 1.lViņš nekvalificēja notikušo, kā arī nenogādāja aizturētās personas policijas iecirknī. Tā vietā policists, pret kuru bija ierosināta disciplinārlieta, personām, pie kurām atradās arī šaujamierocis, ļāva doties mājās, iepriekš norādīja policijā.

Latvijas Zemnieku savienības (LZS) goda tiesa izteica visstingrāko brīdinājumu Caunem par neētisku un necienīgu rīcību. Goda tiesa vērtējusi situāciju kopumā – gan Caunes piedalīšanos piknikā kopā ar pašvaldības iestāžu pārstāvjiem Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā, gan aizdomas par Caunes iespējamo piedalīšanos nelikumīgās medībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!