Sestdien 3.Zemessardzes novada 54. Inženiertehniskā bataljona (54.ITBN) Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas profesionālā dienesta karavīri un šī paša bataljona zemessargi Cekules bijušo munīciju noliktavu teritorijā Rīgas rajonā atrada iznīcināja 214 sprādzienbīstamus priekšmetus un 28 uzspridzinātājus (detonējošie lādiņi).
Cekules munīciju noliktava ir viens no lielākajiem piesārņotajiem objektiem ar nesprāgušo munīciju Latvijā, informēja 3. Zemessardzes novada štāba Civilmilitārās sadarbības daļas speciāliste kaprāle Kristiāna Štrāle.

Tā tika izmantota militārām vajadzībām laika periodā no 1920. līdz 1995.gadam. II pasaules kara laikā PSRS sarkanās armijas partizāni uzspridzināja šīs noliktavas, kā rezultātā liels skaits munīcijas vienību tika izmētāts apkārtnē.

Vācu armijas karavīri neveica teritorijas attīrīšanu, bet padarīja drošu uzberot 1 - 2 metrus biezu smilšu slāni. 1994./95.gadā tika uzsākta Cekules munīcijas noliktavas teritorijas virsmas attīrīšana, kas turpinās vēl joprojām. Ņemot vērā, ka 240 hektāru lielā teritorija nav apsargāta un minētie priekšmeti atrodas zemes virskārtā, tā ir ļoti bīstama iedzīvotājiem.

Šogad 54.ITBN speciālisti jau iznīcinājuši 2220 sprādzienbīstamus priekšmetus un 10 833 strēlnieku munīcijas vienību visā Latvijas teritorijā.

Nacionālie bruņotie spēki atgādina, ka sprādzienbīstamu priekšmetu atrašanas gadījumā, jāziņo pa telefonu 112, vai arī Nacionālo bruņoto spēku Apvienoto operāciju centram pa telefonu 7071000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!