Sestdien 3.Zemessardzes novada 54. Inženiertehniskā bataljona (54.ITBN) Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas profesionālā dienesta karavīri un šī paša bataljona zemessargi veiks zemes virskārtas attīrīšanu no sprādzienbīstamiem priekšmetiem Cekules bijušo munīciju noliktavu teritorijā Rīgas rajonā, informēja 3. Zemessardzes novada štāba civilmilitārās sadarbības speciāliste kaprāle Kristiāna Štrāle.
Cekules munīciju noliktava ir viens no lielākajiem piesārņotajiem objektiem ar nesprāgušo munīciju Latvijā. Tā tika izmantota militārām vajadzībām laika periodā no 1920. līdz 1995.gadam.

Šeit atrasta I un II pasaules karā izmantotā nesprāgusī munīcija. II pasaules kara laikā PSRS sarkanās armijas partizāni pret šo vācu munīcijas noliktavas kompleksu veica diversijas aktus, uzspridzinot noliktavas, kā rezultātā liels skaits munīcijas vienību tika izmētāts apkārtnē. Vācu armijas karavīri neveica piesārņotās teritorijas attīrīšanu, bet padarīja to drošu uzberot vienu līdzdivu metru biezu smilšu slāni.

1994. - 1995.gadā tika uzsākta Cekules munīcijas noliktavas teritorijas virsmas attīrīšana, kas turpinās vēl joprojām. Ņemot vērā, ka 240 hektāru lielā teritorija nav apsargāta un sprādzienbīstamie priekšmeti atrodas zemes virskārtā, tā ir ļoti bīstama iedzīvotājiem.

Tā ir pirmā reize, kad šādā uzdevumā tiek iesaistīti arī zemessargi. Plānots, ka desmit zemessargi veiks sprādzienbīstamo priekšmetu meklēšanu, savukārt seši NMN rotas karavīri tos neitralizēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!