Svētdien, 8.februārī Cēsīs fotoklubs "Rīga" atklāj izstādi "Klasika.70-tie", ar ko aizsāksies kluba izstāžu cikls "Melnbaltā fotogrāfija", pastāstīja izstāžu cikla projekta vadītāja Ingrīda Puce.
"Izstāžu ciklu "Melnbaltā fotogrāfija" foto klubs "Rīga" ir sācis ar mērķi izglītot skatītāju, dot viņam iespēju iepazīties ar melnbalto fotogrāfiju dažādās tās izpausmēs, kā arī lai rosinātu sarunu fotogrāfu vidū par to, kāda melnbaltā fotogrāfija bija 70.gados un kāda tā ir šodien," pauda Puce, piebilstot, ka atklāšanas ietvaros notiks arī saruna par melnbalto fotogrāfiju 70.gados un mūsdienās.

Izstādē būs aplūkojami 20 autoru darbi. Daudzos no tiem ir izmantotas dažādas speciālās tehnikas - solarizācija, izohēlija, montāža, rupjais grauds u.tml.

"70., 80.gados autori fotogrāfijas izveides procesam pievērsa daudz lielāku uzmanību. Lai nokopētu vienu kvalitatīvu attēlu, fotogrāfs laboratorijā pavadīja daudzas stundas. Foto kluba "Rīga" mākslinieciskā vadītāja Eiženija Freimane uzskata, ka autori speciālās tehnikas izmantoja, lai paspilgtinātu izjūtu. Šobrīd šādas iespējas piedāvā dators, tomēr fotogrāfi tās izmanto daudz mazāk, jo nav vairs tādas gandarījuma sajūtas, sižeta, kura dēļ to darīt," klāstīja Puce.

Viens no spilgtākajiem autoriem, kura darbi būs apskatāmi izstādē, ir Ilmārs Apkalns (1931-1997). Apkalnam raksturīgs stils, kuru pazīst ne tikai Latvijas foto vidē, bet arī ārpus tās.

Izstādē būs aplūkojami fotogrāfa Egona Spura (1931-1990) darbi, kuros ir apstādināts ikdienišķais mirklis. Spuris bija viens no autoriem, kurš ļoti daudz laika pavadīja fotolaboratorijā. Autoru vidū ir arī Staņislavs Pelše (1920-1989), kura foto meklējumu mērķis bija attēlot dabu, cilvēkus, dzīvi un tās parādības savā poētiskā skatījumā, īpašā noskaņā. Un Roberts Kūkojs (1949–2003), kas izceļas ar savu filozofisko skatienu uz dzīvi, kuru viņš pauž perfektā tehnikā izpildītās fotogrāfijās - montāžās.

Vēl izstādes apmeklētāji varēs aplūkot Jura Krieviņa, Jāzepa Ozoliņa, Ērika Drubiņa, Austra Rubuļa, Edvīna Gulbja, Māra Ences, Andra Štamguta, Jura Popova, Romāna Gaiķa, Paula Maikes, Rolanda Fogta, Arņa Āboltiņa, Gustava Skujiņa, Alfrēda Zāraka, Uģa Bērziņa un Lienes Sondores darbus.

Izstāžu ciklu "Melnbaltā fotogrāfija" fotoklubs "Rīga" plāno turpināt ar Ilmāra Apkalna un Roberta Kūkoja personālizstādēm, sacīja Puce.

Fotoklubs "Rīga" ir dibināts 1962.gadā kā fotoamatieru klubs pie Poligrāfiķu centrālā kluba. 70.gados klubs kļuva par foto dzīves centru Rīgā. Kluba mērķis gan tā dibināšanas brīdī, gan arī tagad ir izkopt mākslas fotogrāfiju Latvijā.

Savukārt Cēsu Fotogrāfu biedrība šogad svinēs 45 gadu jubileju. 1959.gada nogalē pirmo reizi sapulcējās tobrīd vēl Cēsu fotopulciņa aktīvisti un vienojās par pirmās kopīgās fotoizstādes veidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!