Cēsu pilsētas pašvaldība šogad saņēmusi apstiprinājumu par vairāku projektu realizāciju gandrīz deviņu miljonu latu apmērā, no kuriem vairāk kā septiņi miljoni ir Eiropas Reģionālā Attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējums, informēja pilsētas pašvaldībā.

Dažu projektu realizācija jau uzsākta un šogad plānots uzsākt vairāku ar pilsētas infrastruktūras sakārtošanu saistītas aktivitātes.

ES finansētā projekta „Cēsu pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu renovācija” ietvaros paredzēts rekonstruēt četras Cēsu pirmsskolas izglītības iestādes. Šovasar jau trijās pirmsskolas izglītības iestādēs tiek veikti rekonstrukcijas darbi. ERAF līdzfinansē 543 224 latus, Cēsu pilsētas dome – 150 834 latus un valsts – 28 759 latus.

Būtiskākais ieguvums pēc pirmsskolas izglītības iestāžu rekonstrukcijas būs telpu paplašināšana, kopā četros bērnudārzos izveidojot 12 jaunas vietas, kā arī ēku tehniskā stāvokļa uzlabošana.

Jau jūnija sākumā uzsākti renovācijas darbi sociālajai mājai Cēsīs, Caunas ielā 8. Darbu izmaksas paredzētas 129 646 latu apmerā, no kuriem ERAF līdzfinansē 96 675,78 latus. Darbus veiks būvfirma „Cel Tik”. Mājai Caunas ielā 8 veiks siltummezgla izbūvi, inženierkomunikāciju pieslēgšanu, jumta, fasādes renovāciju un siltināšanu, kā arī sadzīves kanalizācijas pievada renovāciju.

Apstiprināts ES struktūrfondu finansējums Cēsu maģistrālo ielu rekonstrukcijas projektam. Tā kopēja summa ir 3,8 miljoni latu, no kuriem 3,2 miljonus līdzfinansē ERAF. Projekta ietvaros paredzēts rekonstruēt Valmieru posmā no Dzelzceļa ielas līdz pilsētas robežai, Jāņa Poruka ielu posmā no Lapsu ielas līdz pilsētas robežai, Gaujas ielu posmā no Palasta ielas līdz Pētera ielai, Cīrulīšu ielu posmā no Gaujas ielas līdz Pētera ielai, Līgatnes ielu posmā no Gaujas ielas līdz Jurģu ielai un Vaives ielu posmā no Ata Kronvalda ielas līdz Veidenbauma ielai.

Apstiprināts arī finansējums Cēsu Pils parka rekonstrukcijas projektam 833 859,40 latu apmērā. ERAF līdzfinansējums paredzēts 699 608,04 latu apmērā. Projekta mērķis ir atjaunot valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa daļas - Cēsu Pilsmuižas parks - infrastruktūru, nodrošinot objekta autentiskuma saglabāšanu tūrisma attīstībai; jauna tūrisma objekta – Riekstu kalna Veccēsu pils mūris - izveidi vēsturiskajā vidē; ērtu publisko pieejamību; apmeklētājiem nepieciešamo servisu.

Parakstīta vienošanās par nepilnu 300 tūkstošu latu lielu finansējumu projektam „Kvalitatīvai dabaszinātņu apguvei atbilstošas materiālās bāzes nodrošināšana Cēsu 2.vidusskolā, Cēsu Valsts ģimnāzijā un Cēsu pilsētas vakara vidusskolā”. Projektā tiks nodrošinātas kvalitatīvas dabaszinātņu: ķīmijas, bioloģijas un fizikas, un matemātikas apguves iespējas, paaugstināta vidusskolu beidzēju konkurētspēja un radīti priekšnosacījumi valsts attīstībai zinātņu un tehnoloģiju nozarēs. ERAF līdzfinansē 250 899 latus.

Uzsākta projekta „Cēsu pilsmuižas kompleksa revitalizācija tūrisma attīstībai” realizācija par kopējo summu 2 836 480 lati, ar ERAF līdzfinansējumu 2 363 302, 60 lati. Projekta ietvaros notiks Cēsu Jaunās pils 3.-4. stāva restaurācija- rekonstrukcija; otrā stāva telpu interjera apdares restaurācija; Cēsu vēstures un mākslas muzeja pastāvīgās ekspozīcijas izveide; Izstāžu un konferenču zāles izveide; kultūras tūrisma objekta pieejamības nodrošināšana personām ar funkcionāliem traucējumiem.

Lai uzlabotu satiksmes un satiksmes dalībnieku drošību, paaugstinot transporta sistēmas efektivitāti potenciāli bīstamā vietā, kā arī optimizētu satiksmes kustības organizāciju, izveidojot atbilstošu transporta infrastruktūru, tiks realizēts projekts „Satiksmes drošības un transporta sistēmas organizācijas uzlabošana Vāveres ielā, Cēsīs” par kopējo summu 122 550,2 lati. Paredzēts 90 687,15 latu ERAF līdzfinansējums.

Savukārt projekta „Cēsu pilsētas vispārizglītojošo izglītības iestāžu informatizācija” ietvaros Cēsu pilsētas pamatskola, Cēsu 1.pamatskola, Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzija, Cēsu 2.pamatskola, Cēsu Pastariņa pamatskola un Cēsu pilsētas vakara vidusskola tiks nodrošināta ar atbilstošu infrastruktūru (stacionāriem un portatīvajiem datoriem, multimediju tehnikas komplektiem, interaktīvām tāfelēm un projektoriem), kā arī attīstīti lokālie datortīkli, kas veicinās plašāku un efektīvāku informācijas un komunikāciju tehnoloģiju izmantošanu izglītības iestādēs, tādējādi uzlabojot izglītības kvalitāti un efektivitāti. Projekta kopējās izmaksas ir 101 817 lati, no kuriem ERAF līdzfinansē 86 544 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!