Cēsu dome ceturtdien pēc ilgas un dedzīgas diskusija tomēr neizšķīrās par piemiņas vietu padomju represiju upuriem Eiropas Savienības programmas "Kultūra 2000" finansēta projekta "Atgūstot mūsu atmiņu: zudušie stāsti par padomju deportācijām" ietvaros.
Iepriekš apvienotajā Tautsaimniecības un Izglītības, kultūras un sporta komiteju sēdē, deputāti uzklausot represēto un projektā iesaistīto viedokli, kā arī iepazīstoties ar tēlnieka Matiasa Jansona ieceri, lēma, ka piemiņas vieta jāveido muzeja pagalmā pie sienas, kur jau ir plāksne represijās cietušajiem. Taču domes sēdē bija iebildumi tieši par vietas izvēli, kā rezultātā, četriem deputātiem balsojot par, vienam pret, bet četriem atturoties, lēmums netika pieņemts.

Muzeja direktore Dace Tabūne informēja, ka Vidzemes vēstures un tūrisma centra un muzeja darbinieki ir pret šādu vietas izvēli, jo šāds memoriāls neiederas vietā, kur paredzama liela tūristu plūsma.

Arī deputāts Daumats Vasmanis iebildumu pret vietas izvēli muzeja pagalmā, argumentējot ar to, ka pagalmā pulcējas tūristu grupas, tam cauri iet cilvēki uz pasākumiem parkā. "Te ir pārāk aktīva rosība, tiem, kas atnāks nolikt ziedus pie memoriāla, nebūs iespēju mierīgi pastāvēt un padomāt," savu nostāju pamatoja Vasmanis.

Savukārt deputāts Jānis Beikmanis bija neizpratnē par kolēģu nospēju pieņemt lēmumu, šajā jautājumā. "Es arī šaubījos par vietas izvēli, bet noklausoties tēlnieka Jansona argumentus un apskatot viņa ieceres skici, ir skaidrs, ka muzeja pagalms ir piemērotākā vieta memoriālam."

Domes izpilddirektors Jānis Rozenbergs atgādināja deputātiem, ka viņu neauglīgās diskusijas var pārvilkt krustu iecerei par represēto piemiņas vietas izveidošanu, jo projekta realizācijas laiks ir ierobežots. Ja jautājums tiks atlikts līdz nākošajai domes sēdei, tad memoriālu noteiktajā termiņā izveidot nevarēs un nauda būs jāatdod ES struktūrfondiem. Deputāti vienojās, ka šo jautājumu izskatīs nākošajā ceturtdienā 16.februārī ārkārtas domes sēdē vēlreiz aicinot tēlnieku Jansonu izklāstīt savu ieceri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!