Cēsu rajona padome, uzklausot rajona pagastu pašvaldību lauku attīstības speciālistus un Lauksaimnieku apvienības valdi, ir vienojusies lūgt Zemkopības ministrijai rast iespēju izmaksāt kompensācijas un nekavējoties veikt ES 2006.gada platībmaksājumu avansu, kā arī nesodīt lauksaimniekus par ražošanas kvotu neizpildi pārlieku sausā laika dēļ.
Cēsu rajonā maija - jūlija mēnešos kopumā nolijis 70 - 75 mm, kaut norma stabilai augu attīstībai nepieciešama 300 mm, 2006.gadā atjaunotie zālāji ir izdeguši, trūkst lopbarības, atālu trūkuma dēļ zemnieki spiesti izbarot ziemai paredzētos barības krājumus, graudu birums salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem prognozējams par 30% – 40% zemāks. Turklāt sausums apdraud ne tikai šī rudens ražu, bet arī daudzu zemnieku saimniecību kredītsaistību izpildi, informē Cēsu rajona padomes sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Velvele.

Padome aicina Zemkopības ministriju, vērtējot Eiropas Savienības struktūrfondu, Vienotā programmu dokumenta saistību izpildes īstenošanu, nesodīt par ražošanas kāpinājuma neizpildi, nesamazināt neizpildītās piena kvotas, kā arī nesodīt par to neizpildi.

Cēsu rajona padome arī aicina Latvijas Republikas Ministru kabinetu pieņemt lēmumu par sodu procentu apmaksu no valsts budžeta zemnieku ņemtajiem kredītiem, kā arī kompensēt zaudējumus augkopībā, sedzot zemnieku izdevumus sēklu iegādei, agrotehnikas darbu izpildei. Lopkopībā padome aicina veikt atbalsta maksājumus, rēķinot pēc produktīviem dzīvniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!