Jūnija beigās Cēsu un Madonas rajonos mednieki nomedījuši divas stirnu kazas, kas izskatījušās pēc āžiem, jo tām bija ragi, informēja Valsts meža dienesta (VMD) Medību daļas vadītāja vietnieks Jānis Ozoliņš.

Viņš stāstīja, ka stirnu kazas no āžiem var atšķirt pēc ragiem. Stirnu āžiem ir ragi, bet kazām nav. Patlaban no 1.jūnija drīkst medīt tikai āžus, tāpēc mednieki, ieraugot stirnas ar ragiem, uzskatīja par āžiem un nošāva.

"Vēlāk atklājies, ka nošautajiem dzīvniekiem ir sievišķie dzimumorgāni. Kā viena no versijām šādām izmaiņām varētu būt vīrišķo hormonu pārsvars, kā arī iespējamas iedzimtības dīvainības," stāstīja Ozoliņš.

Viņš informēja, ka ir paņemti ģenētiskie paraugi un galvaskausi, lai noteiktu šādu izmaiņu cēloņus.

Ozoliņš stāstīja, ka šādu gadījumu var konstatēt tāpēc, ka pēdējos gados stirnu populācija Latvijā ir ļoti liela un daudz tiek arī medīts, tāpēc ir iespējams konstatēt arī neparastus gadījumus.

Pēdējo gadu dati rāda, ka stirnu populācijai ir tendence augt. "Ja lauksaimniekiem stirnas nenodara būtiskus zaudējumus, tad mežu jaunaudzēm stirnu postījumi ir būtiski, bet tos nereti noraksta uz aļņu vai staltbriežu rēķina," piebilda Ozoliņš.

Stirnu mātīšu un kazlēnu medības sāksies 15.augustā, bet stirnu buku medību sezona sākās 1.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!