Vakar Jelgavā tikās Latvijas – Lietuvas pilnvarotie robežas pārstāvji un parakstīja vienošanos par vienpusējo robežkontroles uzsākšanu četros robežkontroles punktos uz Latvijas – Lietuvas robežas.
Kā Latvijas pilnvarotais robežas pārstāvis vienošanās parakstīšanā piedalījās Valsts robežsardzes Jelgavas pārvaldes priekšnieks Gustavs Kalniņš. Latvijas – Lietuvas pilnvarotā robežas pārstāvja palīgs Rihards Plivčs “Ziņām” pastāstīja, ka vienošanās paredz Ezeres – Buknačai, Medumu – Smelines un Subates – Obeļai robežkontroles punktā ieviest vienpusējo kontroli.

Pašlaik tāda veida kontrole, kad, izbraucot no Latvijas, kontrolē tikai Lietuvas robežsargi, bet, iebraucot Latvijā, – Latvijas, jau darbojas gan Meitenē, gan Grenctālē. Vienpusējā kontrole manāmi paātrina cilvēka pārkļūšanu pāri robežai. “Pagaidām nav zināms, kad notiks pāreja uz vienpusējo robežkontroli šajos punktos, jo vispirms jāsakārto infrastruktūra, bet pēc tam līgums jānoslēdz abu robežsardžu priekšniekiem,” tā Plivčs.

Tikšanās laikā abu valstu pārstāvji pārrunāja arī iespēju robežpārejas punktu Skaistkalnē, Bauskas rajonā, pārveidot par robežkontroles punktu, kuru šķērsot varēs arī kravas automašīnas un personas ar muitojamu kravu. Tas tiks darīts, lai samazinātu Grenctāles robežkontroles punkta noslogotību, kā arī iedzīvotāju ērtībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!