Foto: DELFI
Ciblas un Vārkavas novadu iedzīvotāji bijuši spiesti pielāgoties tam, ka novadā nav bankomāta, informēja vietējās pašvaldībās.

Ciblas novada domes priekšsēdētājs Juris Dombrovskis pastāstīja, ka agrāk cilvēki bija pieraduši, ka var izņemt naudu pie pasta nodaļām strādājošajās Latvijas Krājbankas nodaļās. Taču līdz ar masveidīgu pasta nodaļu slēgšanu un Krājbankas bankrotu šāda iespēja ir zudusi.

Pensionāriem pensiju pamatā piegādā pastnieki, savukārt pārējiem pēc naudas nākas doties uz bijušo rajona centru - Ludzas pilsētu. Sarežģītāk to ir izdarīt attālāko pagastu iedzīvotājiem, kam vienīgā iespēja nokļūt līdz Ludzai ir privātais autotransports vai, kam tāda nav, - skolēnu autobuss vai kooperējoties ar kaimiņiem, kam ir mašīna.

"Šāda situācija, protams, nav normāla, bet cilvēki pie tā ir pieraduši un laikam arī samierinājušies, jo līdz šim pašvaldība pat nav saņēmusi nevienu, ne mutisku, ne rakstisku iesniegumu, kurā būtu lūgts uzstādīt bankomātu vismaz novada centrā," skaidroja Dombrovskis.

Ciblas novada mērs atzina, ka dažādu struktūru uzturēšana laukos ir kļuvusi nerentabla vienkārša iemesla dēļ - no laukiem ir aizbraukuši cilvēki. Diemžēl tā vietā, lai mēģinātu novērst problēmas cēloni un apturētu iedzīvotāju aizplūšanu no laukiem, valdība un Saeima nav spējušas izdarīt neko vairāk kā vien dažas reizes mēģināt ar ne līdz galam pārdomātām metodēm cīnīties pret problēmas izraisītajām sekām.

Līdzīga situācija ir arī Vārkavas novadā, kur pensiju pensionāriem piegādā pastnieks, bet pārējie novada iedzīvotāji pēc godīgi nopelnītās naudas ir spiesti doties uz vairākus desmitus kilometru attālajiem Preiļiem vai Līvāniem.

Kā pastāstīja Vārkavas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Praņevska, sabiedriskais transports līdz šīm pilsētām, lai arī ne īpaši bieži, bet pagaidām vēl kursē. Sarežģītāk ar sabiedrisko transportu tikt līdz Preiļiem vai Līvāniem ir brīvdienās. Tad daudziem iedzīvotājiem ir jāizmanto privātais transports vai gadījumā, ja tāda nav, jākooperējas ar kaimiņiem.

Vietējiem iedzīvotājiem esot arī vēl viena iespēja tikt pie nelielām skaidras naudas summām - iepērkoties vienā no vietējiem veikaliņiem, iedzīvotāji var izņemt arī nelielas naudas summas.

Novadā uz vietas skaidrā naudā tiek izmaksāta tikai darba alga "simtlatniekiem" un sociālie pabalsti.

Lai arī skaidras naudas izņemšana daudziem novada iedzīvotājiem ir ne visai ērta, bankomāta uzstādīšanas jautājums pagaidām nav apspriests arī Vārkavas novadā.

Ciblas novadā patlaban ir aptuveni 3300, bet Vārkavas novadā - 2300 iedzīvotāju.

Jau ziņots, ka Latvijā ir 72 teritoriālās vienības - pagasti, kuros nav nekādu iespēju izņemt skaidru naudu no sava bankas konta, secināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotajā ziņojumā par skaidras naudas izņemšanas iespējām Latvijā.

Ziņojumā minēts, ka Latvijā skaidru naudu ir iespējams izņemt četros veidos - bankas filiālē, bankas bankomātā, izmantojot veikalos pieejamo pakalpojumu "Naudas izmaksa" un izņemot naudu Latvijas Pasta filiālēs.

Noskaidrots, ka 221 pagastā ir tikai viena naudas izņemšanas iespēja, 34 teritoriālajās vienībās ir pieejamas vairāk nekā 10 vietas, kurās var izņemt skaidru naudu. Savukārt neviena bankomāta nav piecos no 110 Latvijas novadiem. Bankomāti nekad nav bijuši Amatas, Beverīnas, Ciblas un Vārkavas novadā, bet līdz ar "Latvijas Krājbankas" darbības izbeigšanu bankomāts vairs nav pieejams Rucavas novadā.

Taču nākamgad šiem pieciem novadiem varētu pievienoties vēl pieci, norāda ziņojuma sagatavotāji. Saistībā ar "Hipotēku bankas" pārveidi nākamgad notiks bankomātu demontāža un filiāļu slēgšana visā Latvijā. "Hipotēku bankas" sabiedrisko attiecību speciāliste Signe Ernštreite precizēja, ka "Hipotēku bankai" ir filiāles un norēķinu grupas un slēgtas tiks tikai norēķinu grupas.

Gadījumā ja neviena cita banka nepārņems šos bankomātus, vēl piecos novados vairs nebūs iespējama skaidras naudas izņemšana no bankomātiem - tie ir Baltinavas, Pārgaujas, Riebiņu, Rundāles un Salas novads.

Tomēr ministrija uzsver, ka nav nepieciešama īpaša valsts iejaukšanās, piemēram, atbalsta programmas izveidošana bankomātu tīkla paplašināšanai. Tajā pat laikā ziņojumā ierosināts noteikt vienotu kritēriju bankomātu izvietošanai visā Latvijā - tā novietojumam ir jābūt optimālā attālumā no ikviena centra, piemēram, 15 kilometri.

Patlaban, piemēram, lai Nīcgales iedzīvotājs izņemtu skaidru naudu, viņam ir jāmēro 30 kilometru tāls ceļš līdz Līvāniem.

Tāpat rosināts popularizēt pakalpojuma "Naudas izmaksa" tirdzniecības vietās ieviešanu, jo tirgotājiem tas nozīmē minimālu finansiālo ieguldījumu, kas ir pretēji jauna bankomāta uzstādīšanai un apkalpe. Turklāt šī pakalpojuma ieviešana veicina tirgotāju uzņēmējdarbību, jo, lai šo pakalpojumu izmantotu, ir nepieciešams veikt pirkumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!