Foto: Publicitātes attēls
Jauna tendence, ko šogad novērojusi Valsts robežsardze – kontrabandas darboņi līdztekus nelikumīgai akcīzes preču pārvietošanai pāri robežai sākuši nodarboties ar nelikumīgo robežšķērsotāju pārvadāšanu.

Pēdējā laikā diezgan regulāri dzirdam, ka Valsts robežsardze par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aiztur nelikumīgos robežšķērsotājus no Vjetnamas vai Irākas. Līdztekus imigrantu grupām tiek aizturētas arī personas, kas nodarbojas ar šo personu pārvietošanu. Valsts robežsardze atklāj, ka nelegālo imigrantu pārvietotāji lielākoties ir pieredzējuši kontrabandisti, kas tagad nodarbojas ar abiem nelikumīgajiem biznesiem - gan akcīzes preču, galvenokārt, cigarešu kontrabandu, gan nelegālo imigrantu grupu pārvietošanu.

Viedoklis, ka robežsardze tagad koncentrējas tikai uz nelikumīgo robežšķērsotāju ķeršanu, ir maldīgs, un to apliecina Valsts robežsardzes darbības rezultāti - šogad rezultāti izņemto kontrabandas cigarešu ziņā vairāk nekā divas reizes pārsniedz iepriekšējos gados sasniegto. 2013. gadā ar robežsardzes līdzdalību izņemti 11,5 miljoni kontrabandas cigarešu, 2014. gadā - 13,5 miljoni, bet šogad līdz 8. decembrim - jau 27,3 miljoni. Šādi rezultāti sasniegti, lielā mērā pateicoties trim lielām aizturēšanām valsts iekšienē, taču turpināts arī aktīvs darbs uz zaļās robežas.

Vairāk nekā 80% no izņemtajām cigaretēm ir ar Baltkrievijas akcīzes markām, kas izskaidrojams ar ievērojamo cenu atšķirību. Krievija nodokļus ir paaugstinājusi, tāpēc ir izteikta Baltkrievijas kontrabandas cigarešu dominance, arī no Krievijas ir mēģinājumi ievest baltkrievu ražojumus.

2014. gadā bija augstāks ūdens līmenis, rezultātā robežsargiem bija bieži jāpārķer plosti ar kontrabandas cigaretēm, ko ar vinču palīdzību no vienas valsts uz otru mēģināja pārvietot likumpārkāpēji. Tradicionālākas ir slēptuves transportlīdzekļos, to degvielas tvertnēs. Luksusa klases spēkrati ir vēl viena no slēptuvēm, kur kontrabandas darboņi liek cigaretes, cerot, ka robežsargi baidīsies tās pienācīgi pārmeklēt un ko sabojāt.

Atklāto kontrabandas cigarešu gadījumu skaits šogad ir iepriekšējo gadu līmenī: 2013. gadā - 272, 2014. gadā - 255, šogad decembra sākumā - 229. Savukārt kontrabandas degviela šogad izņemta 4,8 tonnu apjomā, pērn - 6,8 tonnas, bet 2013. gadā - 1 tonna. Izņemtā kontrabandas alkohola apjomi ir nelieli, pamatā tiek atklātas kontrabandas cigaretes.

Lai fiksētu pārkāpumus, Valsts robežsardze izmanto videonovērošanas kameras. Novērojot vilcienu sastāvus, uzmanība tiek pievērsta neviendabīgiem akmeņogļu uzbērumiem, kas var liecināt, ka akmeņoglēs noslēptas kontrabandas cigaretes. Dažkārt darboņi brauc ar kontrabandas cigaretēm, jo tās tiek saliktas automašīnu riepās. Šādu slēptuvi palīdz atklāt riepu blīvuma mērītāji - ja riepas piepildītas ar ko citu, ne gaidu, blīvuma rādītāji atšķiras.

Kontrabandu palīdz atklāt arī spoguļi uz metāliska kāta, paliekot apakšā zem fūrēm vai kravas vilciena vagoniem. Kontrabandas cigaretes tiek piestiprinātas pat pie braucoša vilciena, kad tas pārvietojas lēnā gaitā, izmantojot magnētus. Līdzdalībniekiem Latvijas pusē ir diezgan viegli noņemt šādus sūtījumus. Lai pārbaudītu vai nav slēptuves kādās kravās, talkā tiek ņemtas arī zondes - robežsargi veic urbumu un ar kameras palīdzību pārbauda, vai kravā nav kontrabandas slēptuve. Tomēr ne visos gadījumos robežsargi var atklāt rafinētās slēptuves, veicot ikdienas kontroles pasākumus bez atbilstošiem tehniskiem līdzekļiem, un ne vienmēr ir operatīvā informācija, tāpēc ir ļoti svarīgi, ka Muitas kontroles punktos būtu iespējami vairāk skeneru, lai elektroniski pārbaudītu kravas.

Arī lielo aizturēšanu un kontrabandas cigarešu izņemšanu gadījumos valsts iekšienē noziedzīgās pēdas vedušas no ārējās robežas - vai nu cigaretes, vai tabaka kontrabandas ceļā ievesta no trešajām valstīm. Atklājot šādas lietas, dienesti sadarbojas - kurā brīdī veikt aizturēšanu, tas jau ir taktikas jautājums. Sadarbībā ar VID Muitas policiju šogad izstrādāta metodika sadarbībai cigarešu kontrabandas gadījumos.

Viena no trim lielajām lietām bija gada sākumā Ventspils ostā, kur transformatoros bija paslēpti 3,6 miljoni cigarešu. Maijā tika veikta aizturēšana, atklājot cigarešu ražotni un izņemot 4,5 tonnas tabakas, kas, pēc VID datiem, ir ekvivalents 5,5 miljoniem cigarešu. Savukārt pēdējā lielā aizturēšana bija atklātā shēma, kad būvmateriālu eksporta aizsegā no Baltkrievijas it kā tukšos vagonos slēptā veidā tika vestas kontrabandas cigaretes - izņemti tika 8,6 miljoni cigarešu.

Valsts robežsardze norāda, ka ikdienas darbā sastopas ar aktīvu kontrabandistu pretdarbību, kad likumpārkāpēji nepakļaujas amatpersonu prasībām apstāties un uzsāk bēgšanu ar auto. Piemēram, decembra sākumā bēgšanas laikā izraisīta sadursme ar robežsardzes transportu.

Robežsardze arī cīnās ar korupcijas riskiem, no robežsargu rindām izslēdzot un saucot pie kriminālatbildības amatpersonas, kas, iespējams, vēlas vai sadarbojas ar kontrabandistiem. Šogad atmaskoti vairāki pārkāpēji robežsardzes rindās. Bet kopumā tiesībsargu pūliņi dod rezultātus, jo legālo cigarešu realizācijas apjomi palielinās, kas apliecina, ka kontrabandas cigarešu plūsma pakāpeniski tiek samazināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!