Krauķu apmetnes Bauskai ir ļoti raksturīgas. Ligzdu kolonija ierīkota pie pilskalna, pie 2. vidusskolas, arī kapsētu teritorijās. Iedzīvotāji ir neapmierināti ar putnu klātbūtni kapsētās, bet pašvaldības pārstāvji atzīst, ka krauķi sagādā problēmas, bet drošs risinājums šai problēmai nav zināms, vēsta laikraksts "Bauskas Dzīve".

"Bauskas Dzīvei" savus iebildumus pret putniem atklājis vietējais iedzīvotājs Ilmārs Kugrēns. Viņu neapmierina vairāku Bauskas kapsētu apsaimniekošana. Mirušo atdusas vietas viņam nākas apciemot diezgan bieži. Viņš uzteic sakoptību un kārtību Codes pagasta Butku kapos un Skaistkalnes kapsētā. Tajā pašā laikā viņam ir daudz iebildumu pret nesakoptību Vecsaules pagasta Viesturu kapos, kā arī Bauskas vecajos un Plosta kapos.

Pilsētā mirušo atdusas vietas ļoti piesārņo krauķi. "Kad aizejam uz kapiem, tur nav iespējams ne darboties, ne mierīgi parunāt. Līdzās kapiem lielajos kokos ir milzīga putnu kolonija. Tie ne tikai skaļi ķērc, bet arī apķēzī soliņus un pieminekļus. Es neticu, ka neko nevar darīt, lai likvidētu šo ligzdošanas vietu," spriedis Kugrēns.

Viņš iesaka putnu ligzdas postīt agrā pavasarī, kamēr vēl tajās nav sadētas olas. Visi zemē nomestie žagari ir jāsavāc. Ja ne, putni tos pavisam drīz sanes atpakaļ. Kugrēns uzskata, ka pilsētas atbildīgās amatpersonas nedara visu iespējamo, lai sakoptu kapsētu: "Šāda bezdarbība ir necieņas izrādīšana pret aizgājējiem un viņu tuviniekiem. Tas ļoti skumdina."

Bauskas novada domes saimnieciskās nodaļas vadītāja vietnieks Valdemārs Čačs laikrakstam skaidrojis, ka par Veco, Jauno, Plosta un Šarlotes kapu apsaimniekošanu atbild pašvaldības SIA "Vides serviss". Katrai kapsētai ir savs pārzinis, kas rūpējas par kapsētu uzturēšanu un apsaimniekošanu.

"Ar krauķiem kapsētās ir lielas problēmas, godīgi sakot, nezinu risinājumu. Pavasarī Dārza ielā pie Bauskas 2. vidusskolas, izmantojot autopacēlāju, jaucām ligzdas. Šķiet, ka putni tur nav atgriezušies. Nākamgad mēģināsim to darīt kapos, daudzviet gan ir problemātiski piebraukt ar autopacēlāju," skaidrojis Čačs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!