Sulīga, aromātiska, garšas bagāta... Tāda ir šī rudens cūka, kas marinēta ābolu sulā un ābolu etiķī, cepta kopā ar āboliem un pasniegta ar ābolu un sīpolu mērci. Nekā lieka, tikai kvalitatīva cūkas gaļa un īsti Latvijas āboli. Vēl garšas bagātināšanai nedaudz mūsu pašu ziedu medus, kardamona un ķimeņu. Šī nu, mūsuprāt, ir vēl viena recepte, kā mūsdienās garšo Latvija!

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 2 cūkas filejas ( ~ 400 g katra)
  • Marinādei
  • 0,5 l ābolu sulas
  • 100 ml ābolu etiķa
  • 2 ēdamkarotes rupjā sāls
  • 10 daiviņas ķiploku
  • 1 ēdamkarote ķimeņu
  • 2 ēdamkarotes medus
  • 0,5 tējkarotes malta kardamona
  • Glazūrai
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 2 ēdamkarotes medus
  • 5-6 veseli skābeni āboli
  • 2-3 sīpoli

Pagatavošanas gaita:

1. Dziļā traukā liek veselas filejas.

2. Bļodā sajauc ābolu sulu, ābolu etiķi, medu, ķimenes, sāli un kardamonu. Iegūto marinādi pārlej filejām.

3. Ķiploku daiviņas nemizo, bet ar naža spalu sadauza un pievieno marinādei.

4. Pārsedz ar foliju un liek aukstumā vismaz 4 stundas iemarinēties.

5. Tad fileju pārliek cepamajā traukā. Apkārt kārto veselus ābolus, 4 daļās sagrieztus sīpolus un ķiploku daiviņas no marinādes.

6. Sviestu sajauc kopā ar medu un kārtīgi apsmērē filejas.

7. Liek līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī, un cep vismaz 45 minūtes. Pirmās 20 minūtes, lai gaļa neapdegtu, to var apklāt ar foliju.

8. Cepeti ieteicams pasniegt karstu, kopā ar aromātisku kartupeļu biezeni. Ceptos ābolus un sīpolu ceturtdaļas būs sulīga piedeva pie aromātiskās gaļas. Var arī ābolus nokasīt no serdītēm un sablendēt kopā ar sīpoliem. Būs lieliska mērce cepetim!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!