Foto: ČetrasSezonas.lv
Kraukšķīga un sulīga, tāda, ka mēli var norīt, un vēl kopā ar Normandijas demi-sec (pussausā) sidra mērci, kas pilna ar maziem ābolu gabaliņiem, ideāli un ļoti sātīgi. No šāda gabala paēdīs vismaz 10 cilvēki, jo katram ar nelielu šķēli būs pilnīgi pietiekami. Un sidrs, kas paliek pāri, – kā vakariņu dzēriens būs vislabākais papildinājums.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg caurauguša cūkgaļas gabala
  • 3 palieli salvijas zariņi
  • 2 rozmarīna zariņi
  • svaigi malti melnie pipari
  • 3 ēd.k. olīveļļas, ne extra virgin
  • garšaugu maisījumam:
  • 3 ēd.k. olīveļļas
  • 1 rozmarīna zariņš - tikai lapiņas
  • 4 timiāna zariņi
  • 1 ēd.k. smalki sakapāta ķiploka
  • 1 ēd.k. rupja jūras sāls

mērcei:

  • 30 g šalotes sīpolu, smalki sakapāti
  • 1 neliels ābols, nomizots, apm. 100 g, sagriezts mazos kubiņos
  • 120 ml "Cidre Pierre Huet Demi-Sec"
  • 30 g sviesta, ļoti laba, piem., franču vai itāļu
  • 1 ēd.k. olīveļļas, cepšanai
  • jūras sāls
  • svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 220 grādus karstu. Cūkgaļai ādā iegriez svītras (ar 1 cm atstarpi), ne pārāk dziļi un ne līdz gabala pašām malām.
  2. Pagatavo garšaugu maisījumu - piestiņā saberz eļļu, rozmarīnu, timiānu, ķiploku, jūras sāli.
  3. Pannā ielej eļļu, saliec uz pamatnes rozmarīnu un salviju. Uzliec pa virsu cūkgaļu ar ādu uz augšu un iemasē to no sāniem un augšas ar garšaugu maisījumu.
  4. Liec krāsnī, tuvāk apakšējam nodalījumam, cepties 30 minūtes. Tad samazini karstumu uz 180 grādiem un cep vēl 1 h.
  5. Pagatavo mērci - katliņā sakarsē eļļu, pievieno šalotes sīpolus un 5 minūtes uz nelielas uguns pasautē. Tad pievieno ābolus un sidru un uz lielākas liesmas pasautē, līdz mīksti. Beigās pievieno sviestu un iemaisi to mērcē.
  6. Ņem gaļu ārā no krāsns un ļauj pannā pastāvēt 10-15 minūtes, griez šķēlēs un pasniedz ar mērci un piedevām.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!