Ceturtdien- 20. septembrī Latvijas Dabas muzejs, atzīmējot 10 gadus, kopš Latvijas Saeima ir akceptējusi Latvijas pievienošanos Vašingtonas konvencijai jeb CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), atklāj izstādi "Galapagu salas- ceļo un domā". Izstāde apmeklētājiem apskatāma līdz 14. oktobrim.
Galapagu salu burvību mākslas fotogrāfijās iemūžinājis fotogrāfs Vilmārs Strautiņš. Fotogrāfa fiksētās Galapagu salu dabas ainavas ļauj katram skatītājam justies klātesošam šajās norisēs. Izstādē, kopā ar fotogrāfiju autoru apceļojot Galapagu salas, apmeklētāji var uzzināt ko vairāk par CITES aizsargājamajām sugām un to, kādus suvenīrus drīkst vest mājās no ceļojumiem un kādus nedrīkst. Šogad aprit 10 gadi, kopš Latvijas Saeima ir akceptējusi Latvijas pievienošanos Vašingtonas konvencijai jeb CITES.

Daudziem no mums ceļojot, īpaši jau uz eksotiskām valstīm, rodas doma no tām atvest kādu suvenīru. Bet vai daudzi padomā, vai arī zina to, ka daži suvenīri, ko šajās valstīs piedāvā iegādāties ir aizsargājamu sugu pārstāvji vai izstrādājumi no tiem un tirdzniecība ar tiem ir aizliegta, līdz ar to šie suvenīri uz robežas tiek konfiscēti. Lai izvairītos no šādām situācijām, izstādes apmeklētājiem tiks stāstīts par to, kas apdraud šīs aizsargājamās sugas, kas ir CITES, kā ir jārīkojas, ja vēlaties vest pāri robežai kādu eksotisku suvenīru. Skolēnu grupām būs iespēja pieteikt nodarbību par CITES, kā arī katram apmeklētājam būs iespēja uz vietas improvizēti iegādāties suvenīru un noskaidrot, vai tas ir aizsargāts ar konvenciju un var tikt konfiscēts uz valsts robežas.

Fotogrāfs Vilmārs Strautiņš, kas ar fotogrāfijām ļauj iepazīt Galapagu salas, ir Amerikas latvietis, kas visu mūžu sirdī saglabājis ceļotprieku un fotografēt prieku, kopā ar ģimeni apceļojot Ameriku. V. Strautiņš dzimis 1934. gada 7. aprīlī Birzgalē, "Lāčplēšos". Kara laikā ar vecākiem izceļojis uz ASV un fotografēšanas pamatus apguvis Ņujorkas fotogrāfijas institūtā. Vienā no saviem ceļojumiem V. Strautiņš piepildīja savu sapni apmeklēt Galapagu salas, kuras, iemūžinātas neaizmirstamās bildēs, ir iespējams aplūkot izstādē.

Galapagu salas ir Klusā okeāna salu arhipelāgs, kas sastāv no 13 vulkāniskas izcelsmes salām, 6 mazākām salām un 107 klintīm un nelielām saliņām. Salas kristīgajai pasaulei atklājis spāņu bīskaps Tomass de Berlanga pirms gandrīz 500 gadiem. Galapagu salas interesantas ar to, ka tās saglabājušās gandrīz tādas, kādas tās bija pirms tūkstošiem gadu. Tās nepielāgo tūristu interesēm un vajadzībām, saglabājot to dabisko veidolu. Salās saglabāto savdabīgo ekosistēmu ar retām un daudzām, tikai Galapagu salās sastopamām, sugām saudzē Galapagu Nacionālais Parks. Salas atrodas JUNESKO aizsardzībā.

Plašu popularitāti Galapagu salas ieguva pēc 1859.gada, kad angļu dabaspētnieks Čārlzs Roberts Darvins publicēja darbu "Sugu izcelšanās dabiskās izlases ceļā jeb pielāgotāko formu saglabāšanās cīņā par dzīvību". Darba pamatā ir Darvina pētījumi Galapagu salās laikā no 1835. gada 16.septembra līdz 20.oktobrim. Un nu – 172 gadus pēc šī notikuma apmeklētājiem ir iespēja redzēt šīs salas gandrīz tādas pašas kādas tās ir redzējis R. Darvins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!