Tendences Jelgavas pilsētas un novada darba tirgū liecina, ka ekonomiskā situācija palēnām uzlabojas, tiesa, arī pašiem darba meklētājiem jākļūst apzinīgākiem, raksta portāls Jelgavnieki.lv.

Valsts Nodarbinātības aģentūras (NVA) Jelgavas filiāles vadītājs Māris Narvils uzskata, ka zemākais bezdarba punkts jau varētu būt garām, taču tas nevar būt par pamatu apgalvojumam, ka ekonomiskā situācija uzlabosies – pēc NVA inspektoru provizoriskajiem datiem apmēram 20 līdz 25% no reģistrētajiem bezdarbniekiem izbrauc uz ārzemēm, kas arī uzlabo statistiku. Tāpat neliela ietekme ir sezonas darbiem – lauksaimniecībā, celtniecībā un citās jomās.

"Zināms nodarbinātības kritums atkal gaidāms ziemas periodā, taču tam nevajadzētu sasniegt gada sākumā novēroto 14 procentu bezdarbnieku slieksni", cer NVA vadītājs.

"Kaut arī liela daļa bez darba palikušo "piezemējušies", daļa nesaprot, ka izeja no problēmas rodama vien pie tās sūri un grūti strādājot", uzskata Narvils.

Viņš atklāj, ka kādā sarunā ar Lietuvas uzņēmējiem, kas savu darbību izvērtuši arī Latvijā, secināts, ka pēdējo gadu laikā sabiedrībā iezadzies slinkums un latvieši kļuvuši kūtri: "Lai gan iet slikti, mainīt lietas vai upurēt kādus paradumus cilvēks nav gatavs – vai nu viņi baidās, vai trūkst motivācijas. Jelgavā darbojošās kompānijas "Best Fert" vadītājs, lietuvietis stāsta, ka darbinieki no darba iet prom pat tāpēc, ka viņiem liek strādāt – tautasdziesmās apdziedātais darba tikums ir nedaudz apsūnojis."

Ja bez darba palikušais ir motivēts un ambiciozs, viņam būtu nepieciešams savas idejas realizēt un attīstīt savu biznesu, uzskata nozares eksperti, norādot, ka tas ir viens no variantiem, kā atrisināt gan savas, gan vēl dažu bezdarbnieku nedienas.

"Protams, nodokļu politika šobrīd nav draudzīga – statūtkapitāla samazināšana ir cēls žests, taču cilvēku stimulēšanai robu cērt arī milzīgais nodokļu slogs un Valsts Ieņēmumu dienesta zibenīgā reakcija, kas jauno uzņēmēju spiež uz lāpstiņām," problēmas uzskaita Narvils, kurš uzņēmējdarbības attīstīšanu cer sagaidīt līdz ar jauno valdību pēc Saeimas vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!