Foto: LETA

Beļģijā, Briselē otrdien Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes sanāksmē, finanšu ministrs Jānis Reirs (V) atbalstījis tā saukto Junkera plānu - iniciatīvu piecu gadu laikā veicināt ES ekonomikas izaugsmi, papildus piesaistot 315 miljardus eiro, portālu "Delfi" informē Finanšu ministrija.

Sanāksmes laikā Reirs uzrunāja klātesošos, norādot, ka turpmākā pusgada laikā Latvijas prezidentūra izdarīs visu nepieciešamo, lai vērienīgo plānu varētu īstenot.

"Nākamajā pusgadā mums būs liels izaicinājums un atbildība strādāt pie tā, lai īstenotu vērienīgo Eiropas Komisijas prezidenta Junkera investīciju plānu," uzrunājot sanāksmes dalībniekus, norādīja finanšu ministrs, skaidrojot, ka investīciju plānam ir jāatbilst visu dalībvalstu, tai skaitā mazo valstu, vajadzībām un projektu atlase nedrīkst izslēgt mazo valstu projektus.

Visām dalībvalstīm ir jābūt pārstāvētām Eiropas Stratēģisko investīciju fonda valdē, neatkarīgi no brīvprātīgajām konkrētās valsts iemaksām tajā, tāpat kā ES budžetu finansē visas dalībvalstis un visas valstis ir Eiropas Investīciju bankas akcionāri, uzsvēra Reirs.

"Junkera investīciju plāns būs viens no vissvarīgākajiem instrumentiem izaugsmes veicināšanai ES ekonomikā. Mērķis nodrošināt to, ka Eiropas Stratēģisko investīciju fonds var darboties jau nākamā gada vidū, ir augsts," skaidroja ministrs, "tāpēc mēs esam apņēmušies pielikt visas pūles nepieciešamo tiesību aktu pieņemšanai, lai to īstenotu - tas būs viens no Latvijas prezidentūras galvenajiem uzdevumiem."

Junkera plāns ir Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera iniciatīva piecu gadu laikā veicināt ES ekonomikas izaugsmi, konkurētspēju un stimulēt investīcijas ar mērķi atdzīvināt darba tirgu Eiropā, papildus piesaistot 315 miljardus eiro ES ekonomikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!