Pagaidām neviens negrasās aizbērt Galgauskā ļaundaru atraktos baronu kapus pamestajā vietā mežā pie pareizticīgo baznīcas, informē laikraksts "Dzirkstele".
Galgauskas pagasta padomes priekšsēdētājs Stanislavs Gžibovskis "Dzirkstelei" saka, ka "tā nav pagasta darīšana", jo kapi un līdzās tiem arī pamestā pareizticīgo baznīca atrodoties uz privātās zemes.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas galvenā inspektore Gulbenes rajonā Sarmīte Dundure "Dzirkstelei" pauž, ka pagasta padome nav konsekventa, jo gada sākumā uz inspekcijas vēstulē jautāto pašvaldība atbildējusi, ka baznīca un baronu kapi pie tās pieder pašvaldībai, kaut arī atrodas uz privātās zemes, kas pieder kādam rīdziniekam.

"Tas nav vienīgais gadījums valstī, kad ir tāda situācija: zeme ir privāta, bet uz tās atrodas kultūrvēsturiskas vērtības - ēkas, kapi - kas it kā nepieder nevienam," saka S.Dundure.

Viņa klāsta, ka ir nosūtījusi pagasta padomei vēstuli, lūdzot sakārtot nezināmo ļaundaru atraktos baronu kapus. Pagaidām atbilde uz šo sūtījumu neesot saņemta.

"Galu galā baronu kapi atrodas Galgauskas pašvaldības teritorijā. Kam tad ir jārūpējas par šiem kapiem? Rūpēties par tiem pagasta padomei liek goda jūtas un cieņa pret pagasta kultūrvēsturi," uzsver S.Dundure.

Apskatot apgānītos baronu kapus Galgauskā, "Dzirkstele" notikuma vietā novēroja, ka, visticamāk, ir atraktas divas baronu Mengdenu dzimtas kapu vietas. Bedrē un pie tās mētājas nomelnējuši ozolkoka zārka dēļi, taču mirstīgās atliekas nekur nav manāmas. Nav izslēgts, ka kapu atracēji piesavinājušies arī tās. Tādējādi ir iztraucēts barones Natālijas (dzimusi 1835.gada 12.jūnijā - mirusi 1882.gada 13.septembrī) un barona Ivana (dzimis 1822.gada 15.jūlijā - miris 1883.gada 13.decembrī) miers.

Līdzās dus baroneses Jekaterina (dzimusi 1855.gada 8.junijā - mirusi 1873.gada 3.decembrī) un Marija (dzimusi 1859.gada 1.maijā - mirusi 1877.gada 13.aprīlī). Viņu kapu vietas nav atraktas.

Galgauskas iedzīvotājs Kārlis Pērkons, kas dzīvo pāris kilometrus no baznīcas un baronu atdusas vietas, "Dzirkstelei" pauž, ka kapi un baznīca atrodas nomaļā vietā meža biezoknī un ir neaizsargāti, neviens nevarot zināt un garantēt, ka te atkal neierodas kādi vandaļi vai dārgumu meklētāji.

"Atceros, ka pirms gada te klīda kāds nepazīstams vīrietis. Viņš stāstīja, ka bijis apskatīt baznīcu un taujāja pēc naktsmājām apmēram mēnesim. Kas viņam bija meklējams mūsu mežos?" saka K.Pērkons.

Viņš atceras, ka baronu kapi jau atrakti pirms vairākiem gadiem. Pirms gadiem četriem šo atdusas vietu bijuši atbraukuši apskatīt ļaudis no ārzemēm, kas sevi dēvējuši par baronu attāliem radiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!