Apelsīni, banāni, ananasi – šos augļus zina ikviens, jo tie veikalu augļu plauktos aizņem procentuāli lielāko vietu. Bet ir nopērkami arī citi augļi, kuri gan ne visur un vienmēr ir sastopami. Viens no šiem eksotiskajiem augļiem ir dateļpalmas auglis – datele. Salda, kalorijām un arī uzturvielām bagāta. Žāvēto produktu plauktā gan to var atrast vienmēr, jo, pateicoties dabīgajiem cukuriem, to uzglabāšanas termiņš ir ilgs.
Dateļu palmu latīniski dēvē par
Phoenix dactylifera
, angliski -
date palm
, augli - par
date fruit
. Vārds "datele" ir cēlies no sengrieķu vārda
daktylos
, kas burtiski nozīmē - "pirksts". Šāds nosaukums noteikti ir dots dateles formas dēļ - tā ir ovāla, 3-7 cm gara un diametrā 2-3 cm.

Dateļu palmas, visticamāk, nāk no Irākas reģiona, lai gan tās audzē jau tik sen, ka paši pirmsākumi nemaz nav nosakāmi. Tūkstošiem gadu dateles ir bijis ļoti nozīmīgs pamatēdiens Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, kur tās dēvētas arī par tuksneša maizi, jo ir kalorijām bagātas, ne tikai sniedz enerģiju, bet arī nodrošina daudzu vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu. Īpaši neaizstājamas dateles ir ramadāna mēnesī, ievērojot gavēni.

Cilvēki dateles novērtējuši jau kopš Senās Divupes laikiem (4. gadu tūkstotis pirms mūsu ēras), šumeru poēmā par Gilgamešu, kas ir vissenākais zināmais literārais sacerējums pasaulē, ir pieminēta dateļu palmu audzēšana. Un arheoloģiskie izrakumi Sīrijā un Ēģiptē atklāj, ka dateles audzētas jau vismaz 7 tūkstošus gadu pirms mūsu ēras - tās ir ļoti ražīgas un vērtīgas, un lieliski uzglabājamas - tāpēc senā cilvēka uzturā tās bija neaizstājamas. Pastāv uzskats, ka cilvēks vispār varētu pārtikt tikai no datelēm un ūdens un vēl joprojām saņemt visas organismam nepieciešamās vielas. Izdzīvot katrā ziņā kādu laiku tā varētu.

Arī mūsdienās dateles vēl joprojām visvairāk audzē un novāc Ēģiptē, Saūda Arābijā un Irānā - reģionos, kur dateles gadu tūkstošiem ir audzētas un ēstas. Kā olīva ir nozīmīgs Vidusjūras reģiona produkts, tā datele - islāma valstu produkts, kas pabaro pašus un paver plašas tirdzniecības iespējas.

Dateļu veidi

Datele ir dateļu palmas ovālas formas auglis, kas var būt dažādu toņu nokrāsās, no gaiši sārtas, brūnganas līdz dzeltenai, un tās iedala pēc šķirnēm, mitruma līmeņa un gatavības pakāpes.

Pēc mitruma (vai būtībā pēc cukura līmeņa, jo dateles mitrumu nosaka tajās esošā cukura daudzums) iedala:
1. soft jeb mitrās. Tādas šķirnes kā 'Barhee', 'Medjool';
2. semi dry jeb vidēji sausās - 'Deglet noor', 'Zahdi';
3. un dry jeb sausās - 'Thoory'.

Savukārt ar arābu terminiem apzīmē gatavības pakāpi, kādā dateles tiek novāktas no palmas:

  • kimiri - nenobriedušas, tās tiek novāktas vēl negatavas;
  • khlal - gatavas, bet stingras;
  • rutab - nogatavojušās, mīkstas;
  • tamar - nogatavojušās un vēl kokā saulē pakaltētas.  

Svaigas un žāvētas

Svaigu dateļu sezona sākas septembrī un ilgst līdz decembrim, šajā laikā arī, visticamāk, veikalos varēs atrast svaigas dateles, tomēr visizplatītākais veids, kā dateles pie mums nonāk, ir - žāvētas. Visaugstākās kvalitātes dateles ir ar rokām lasītas, tomēr visbiežāk dateles vāc nost ar visiem ķekariem un pēc tam nokrata un sapako. Veikalā vislabāk meklēt saulē kaltētas (sun-dried), nevis mākslīgi žāvētas dateles, jo tad tām ir pievienots ļoti maz papildu sastāvdaļu.

Kā izvēlēties

Tām ir jābūt spīdīgām un nesalipušām. Arī sulīgām un apetelīgām. Bez liekas spīduma kārtas, kura nozīmē, ka tās pārklātas ar cukuru vai kādu citu saldinātāju. Sausas, miltainas dateles ir zemākas kvalitātes.

Kā dateles ēst?

  • Svaigā veidā, kā jau jebkuru augli, to var arī pildīt ar krēmu un pasniegt kā vienkāršu desertu. Nekādi papildu saldinātāji nav nepieciešami.
  • Žāvētā veidā pielietojums ir vēl plašāks, jo uzglabāšanas termiņš ir ievērojami ilgāks. Žāvētu augļu topā rozīnes, protams, ir pirmajā vietā, bet aiz tām uzreiz seko dateles, to popularitāti noteikti veicina fakts, ka dateles nekad nav bijušas dārgas. Žāvētas dateles pirms lietošanas, kā jau jebkuru žāvētu augli, iesaka izmērcēt. Tās pievieno kūkām, maizēm, desertiem (tad jāatceras, ka cukuru, saldinātājus noteikti vajadzēs mazāk), kā arī gaļas ēdieniem, kuskusam.
  • Dateļu sīrups ir dabīgs cukura un citu saldinātāju aizstājējs, arī pašas dateles bieži izmanto cukura vietā - tās samaltas var pievienot konditorejas izstrādājumiem, desertiem, un nepieciešamais salduma daudzums būs nodrošināts.
  • Dateļu etiķis - tumīgs un biezs, ideāli papildina gan gaļas ēdienus, gan desertus.
  • Starp citu, dateles ir atrodamas arī afrodīziju sarakstā, kur noteikti iekļuvušas tādēļ, ka strauji spēj pacelt enerģiju, atmodināt cilvēku. Dateles kā iecienīts mielasts esot pasniegts "Tūkstoš un vienas nakts pasakās". Dateles izmērcējot kazas pienā un pēc tam sajaucot kopā ar kardamonu un medu, varot iegūt seksuālās spējas paaugstinošu līdzekli.

Uzturvērtība

Lai gan dateles satur daudz cukura (līdz pat 80%), tomēr pētījumi rāda, ka, apēdot dateles, cukura līmenis asinīs būtiski nemainās, jo, par spīti dabīgajiem cukuriem, glikēmiskais indekss datelēm ir zems. Bet efekts ir - dateles ātri organismam sniedz nepieciešamo enerģiju, un varbūt ir vērts apsvērt šādu alternatīvu kafijai vai kādiem citiem dzērieniem, ko lieto enerģijas līmeņa paaugstināšanai. Tomēr jebkurā gadījumā diabēta slimniekiem ar datelēm aizrauties neiesaka.

Dateles ir bagātas arī ar šķiedrvielām, gan šķīstošajām, gan nešķīstošajām, un tātad vēlams tās ēdienkartē iekļaut tiem, kas mokās ar gremošanas, īpaši zarnu, problēmām un arī aizcietējumiem.

No vitamīniem īpaši jāuzsver A, C un B grupas vitamīni, no minerālvielām - kālijs, arī dzelzs, magnijs un fosfors, kā arī vairāk nekā 20 veidu dažādas aminoskābes.

Dateļu novārījumus iesaka lietot sirds slimniekiem, kā arī saaukstēšanās gadījumos - tos gatavo parasti dateles vai nu vienkārši aplejot ar ūdeni un noturot, vai arī vispirms sasmalcinot un tad ar ūdeni aplejot un noturot. Jādzer viss šķidrums, kopā ar biezumiem. Dažreiz šādu izmērcētu dateļu uzlējumu iesaka dzert arī, lai tiktu galā ar paģirām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!