Gan Daugavpils domes finanšu komitejā, gan domes sēdē ilgas debates izraisīja jaunie pilsētas saistošie noteikumi, īpaši sabiedriskās kārtības un mājdzīvnieku turēšanas noteikumi. Jaunajos noteikumos Daugavpils domnieki aizliedza uz ielas ubagot, zīlēt un arī gulēt uz soliņiem, ziņo “Latgales laiks”.
Sabiedriskās kārtības noteikumus noteikts, ka spļaut, lamāties un kārtot dabiskās vajadzības uz ielas aizliegts, arī izvēlēties soliņu par guļasvietu nav vēlams, jo šāda naktsmītne var izmaksāt sodu līdz 10 latiem. Spļāviens nevietā maksās līdz 5 latiem, bet rupjš izteiciens var maksāt pat līdz 25 latiem. Bargi sodi paredzēti arī par ubagošanu, zīlēšanu un buršanu, tiesa, pēdējais vārds gan tika svītrots no noteikumiem, jo domes jurists atzina, ka buršanu konstatēt būšot pagrūti, tā kā šāda termina jurisprudencē neesot, bet paši idejas autori – pašvaldības policija – saminstinājās un buršanu mēģināja skaidrot kā cilvēku mānīšanu.

Maksāt nāksies arī par trokšņošanu no plkst.23.00 līdz 7.00, turklāt, par trokšņošanu tiek uzskatīti arī mājdzīvnieku radītie trokšņi, tāpēc serenādes zem logiem un četrkājaino mīluļu gaudošana var izmaksāt līdz pat 50 latiem.

No tikpat lielas summas nāksies šķirties interneta klubu īpašniekiem, ja viņi mācību laikā atļaus savos klubos uzturēties nepilngadīgajiem bez skolas administrācijas rakstiskas atļaujas. Šādas situācijas visdrīzāk sagādās lielas galvassāpes, jo mācību laiks ir grūti traktējams. Arī pēc rakstiskas atļaujas, lai izietu ārpus skolas, diez vai jaunietis skries, taču IP vadītājs Jānis Dukšinskis strikti noteica, ka mācību laikā skolēniem vispār nav ļauts atstāt skolas ēku.

Aktīvas atpūtas cienītājiem jāielāgo, ka jebkuras izklaides, piemēram, pacelšanās un nolaišanās ar deltaplāniem, gaisa baloniem un citiem lidaparātiem publiskās vietās jāsaskaņo ar pašvaldību. Jāielāgo arī noteikumi pludmalēs, kur aizliegts smēķēt, bet sava četrkājainā drauga vannošana pludmalē var maksāt pat līdz 40 latiem. Ja kāds līdz pludmalei nebūs ticis un nolēmis peldēties strūklakā, jārēķinās ar 15 latu sodu.

Suņiem uzpurnis tagad obligāti jāvelk tikai, uzturoties sabiedriskajā transportā, tomēr domes noteikumi aizliedz savu mīluli ņemt līdz uz pludmali, veikaliem un citām publiskām vietām. Ārpus mājas sunim jābūt siksnai ar pavadu, bet sabiedriskajā transportā līdzi jābūt arī vakcinācijas apliecībai. Suņi un kaķi obligāti jāvakcinē pret trakumsērgu, pretējā gadījumā būs jāmaksā sods, bet jauniegūto dzīvnieku īpašniekiem savi mīluļi jāreģistrē divu nedēļu laikā Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmumā, kā arī ik mēnesi jāmaksā nodeva, no kuras atbrīvoti vientuļie nestrādājošie pensionāri, 1. un 2. grupas un redzes invalīdi, privātmāju īpašnieki. Uz pusi mazāka nodeva jāmaksā par sterilizētu dzīvnieku.

Žēlsirdība, barojot klaiņojošus dzīvniekus, var maksāt dārgi, jo tas ir aizliegts, kā arī noteikumi liedz kaitināt suņus un izmest “uz ielas”. Ja Daugavpilī kāds mīlulis ir noklīdis, tas visdrīzāk nokļūs SIA “Labiekārtošana D” izolatorā, kur to var pret izpirkumu saņemt 14 dienu laikā, ņemot līdzi vakcinācijas apliecību, pretējā gadījumā dzīvnieks tiks pārdots vai iemidzināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!