Daugavpilī tiek gatavots AS "Tramvaju uzņēmums" modernizācijas projekts, kura īstenošanas laikā, iespējams, tiks iegādāti zemās grīdas tramvaji.

Kā informēja projekta koordinatore Sabīne Šņepste, Daugavpils sabiedriskā transporta attīstībā plānots ieguldīt vairāk nekā 8,26 miljonus latu.

Projekta realizācijas gaitā Daugavpilī paredzēts rekonstruēt tramvaja sliežu ceļa posmu 18.novembra ielā no Vienības līdz Valkas ielai. Rekonstruējamā sliežu ceļa posma garums - aptuveni 6,2 kilometri. Rekonstrukcijas gaitā plānots izmantot bezšuvju sliežu tehnoloģiju, kas ievērojami samazinās trokšņu un vibrāciju līmeni.

Plānots atjaunot arī trīs līdz četras pārveidošanas apakšstacijas, 13 pieturvietas un desmit pārbrauktuves, kā arī iegādāties aptuveni 12 jaunus tramvaja vagonus. Tie, iespējams, varētu būt modernie zemās grīdas tramvaji. Īstenojot projektu, paredzēts novērst arī problēmas ar kontakttīklu stiprinājumiem pie ēku sienām, kas rada neērtības iedzīvotājiem un ēku īpašniekiem.

Īstenojot projektu, tiks veicināta arī efektīvāku resursu izmantošana, kā arī videi draudzīgākā pilsētas sabiedriskā transporta līdzekļa - tramvaja - attīstība. Tas kļūs pieejamāks un patīkamāks.

Patlaban norit aktīvs darbs pie tehniskās dokumentācijas un projekta pieteikuma sagatavošanas, kas jāiesniedz Satiksmes ministrijā līdz šī gada 17.decembrim. Projekta realizācija varētu sākties 2011.gada otrajā pusē un noslēgties līdz 2013.gadam.

Projektu plānots realizēt programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" aktivitātē "Publiskais transports ārpus Rīgas". No projekta attiecināmajām izmaksām - 7 028 040 latus (85%) apņēmies finansēt Eiropas Reģionālais attīstības fonds (ERAF).

Daugavpilī tramvajs kursē kopš 1946.gada, sliežu ceļu kopējais garums ir 25,2 kilometri. Uzņēmuma rīcībā patlaban ir aptuveni 50 tramvaja vagoni, to vidējais vecums ir vairāk nekā 20 gadi. Daži tramvaja vagoni, kuru ekspluatācijas laiks ir 18 gadi, Daugavpilī tiek ekspluatēti 28 gadus. Novecojušais ritošais sastāvs rada uzņēmumam nopietnas problēmas.
Jau ziņots, ka Satiksmes ministrija (SM) nosūtījusi uzaicinājumu SIA "Liepājas tramvajs" un Daugavpils AS "Tramvaju uzņēmums" iesniegt projektu pieteikumus publiskā transporta uzlabošanai, kam no ERAF pieejami aptuveni 14 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!