Daugavpilī, 5. pamatskolas teritorijā Parādes ielā 7 pirms nedēļas noķertajam jenotsunim konstatēta trakumsērga. Par apdraudētu noteikta pilsētas teritorija 3 kilometru rādiusā no skartā punkta, informē Pārtikas un veterinārā dienesta Daugavpils pārvalde.
Karantīna tiek ieviesta visā pilsētas centrā. Šajā teritorijā pagaidām ir aizliegts rīkot dzīvnieku izstādes, sacensības un citus publiskus pasākumus ar dzīvnieku piedalīšanos. Piesardzīgiem jābūt ne tikai dienestu speciālistiem, kuri veiks klaiņojošo dzīvnieku izķeršanu, bet arī iedzīvotājiem, kuriem ir mājdzīvnieki.

Daugavpils domes izpilddirektora vietnieks Valērijs Kononovs paziņoja, ka SIA "Labiekārtošana-D" dots uzdevums izķert pilsētas centrā visus klaiņojošos dzīvniekus.

Saskaņā ar Daugavpils domes saistošajiem noteikumiem par mājdzīvnieku turēšanu pilsētā to īpašniekam ir pienākums laikus pārbaudīt mājdzīvniekus un veikt to profilaktiskās vakcinācijas, savukārt nekustamo īpašumu saimnieki vai apsaimniekotāji ir atbildīgi par to, lai viņiem piederošajos objektos un teritorijās neklaiņotu suņi un kaķi. Iedzīvotājiem laikus jāvakcinē savi suņi un kaķi pret trakumsērgu.

Par katru gadījumu, kad mājdzīvnieki ir kontaktējušies ar plēsīgiem dzīvniekiem vai klaiņojošiem suņiem un kaķiem, vai tos ir sakoduši minētie dzīvnieki, vai ir aizdomas par dzīvnieku saslimšanu ar trakumsērgu, īpašniekiem nekavējoties jāziņo veterinārajam dienestam, jāizolē un jāpārbauda tie.

Suņi un kaķi, kas bez īpašnieka klātbūtnes atrodas sabiedriskā vietā, uzskatāmi par klaiņojošiem. Klaiņojošus suņus, neatkarīgi no to šķirnes un nozīmes (arī ar kakla siksnām, žetoniem un uzpurņiem) un klaiņojošos kaķus ķer un izolē SIA "Labiekārtošana-D".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!