26. maijā plkst. 10.40 Daugavpilī, Balvu ielā topošā daudzfunkcionālā sporta centra teritorijā būvdarbu laikā tika nopietni sabojāts gāzes vads. Par notikušo domes preses konferencē informēja uzņēmuma "Latvijas gāze" Daugavpils filiāles vadītājs Aleksandrs Novikovs. Pēc viņa teiktā, gāzes vadu pārrāvuši būvnieki, dzenot pāļus. Par laimi negadījums izticis bez upuriem, taču gāzes padeve atslēgta 3782 dzīvokļiem, kā arī 42 firmām un rūpniecības uzņēmumiem. Bez gāzes palicis Centra mikrorajons, Dzelzceļnieku ciemats, Esplanāde un Piena kombināta mikrorajons.
Gāzes spiediens caurulē bija diezgan liels, tāpēc plīsuma vietā izveidojusies pamatīga bedre. A.Novikovs paskaidroja, ka pagaidām būvdarbi ir apturēti, lai likvidētu avārijas sekas un atjaunotu gāzes padevi. Viņaprāt, vislielākie zaudējumi varētu būt uzņēmumam "Latgales piens", kur gāzes trūkuma dēļ apstājusies ražošana, tāpēc tikšot darīts viss, lai tieši šis uzņēmums un tam tuvējais mikrorajons tiktu pieslēgts vispirms. Cik ilgā laikā tiks atjaunota gāzes padeve pārējiem mikrorajoniem, A. Novikovs pateikt nevarēja, jo darbu apjoms esot milzīgs, taču prognozēja, ka gāzes padeve varētu tikt atjaunota jau nākamajā dienā, t.i, šodien. Avārijas dienestam ir jāapseko katrs dzīvoklis, lai gāzes vadā nebūtu gaisa, jo pretējā gadījumā var būt nopietnas sekas.


Firmas "Gādība" ģenerāldirektora vietnieks Genādijs Zjabko "Latgales Laikam " atzina notikušo par traģisku sagadīšanos. Pēc viņa teiktā, pati firma "Gādība" darbus nav veikusi, jo tai neesot šādas tehnikas, bet pāļus dzinusi SIA "ARS Būve", kas ir apakšuzņēmums šajā projektā. Kamēr nav noskaidroti visi notikušā apstākļi, no sīkāka komentāra G. Zjabko atteicās.


Pirmdien Daugavpilī no Rīgas tika gaidīta "Latvijas gāzes" komisija, kas veiks negadījuma apstākļu izpēti, lai sauktu pie atbildības vainīgos.


Avārijas vietā Esplanādē pēc Daugavpils olimpiskā centra pasūtījuma pašlaik notiek Daugavpils daudzfunkcionālā sporta centra būvniecība, ko veic firma "Gādība". Daugavpils olimpiskā centra valdes priekšsēdētājs Uldis Pastars bija neizpratnē, kāpēc būvfirma uzreiz nav informējusi objekta pasūtītāju, jo Daugavpils olimpiskā centra un arī Daugavpils domes vadība par avāriju uzzinājusi tikai ap plkst.13.00.


U. Pastars pieļāva iespēju, ka būvnieki novirzījušies no topogrāfiskās kartes un kļūdaini izvēlējušies vietu pāļa dzīšanai, trāpot tieši gāzes vadā. Vēl pastāv iespēja, ka pati topogrāfiskā karte esot neprecīza un gāzes vads atradies citā vietā. Šos apstākļus izmeklēs speciālisti. Pēc U. Pastara teiktā, notikusī avārija nedrīkstētu kavēt objekta būvniecības termiņus un pašu projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!