Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Daugavpils pārvaldes inspektori Līksnas pagastā atklājuši divas kravas mašīnas ar 1150 novārgušiem desmit nedēļas veciem sivēniem, informēja PVD Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Anna Joffe.
Dienesta inspektori noskaidrojuši, ka sivēni Latvijā atrodas jau kopš 17.marta. Abas kravas 15.martā ir izbraukušas no Dānijas un tranzītā vestas uz Krieviju, taču uz Eiropas Savienības ārējās robežas Krievijas puse kravas ir noraidījusi. Pārvadātāji neuzrādīja ievešanas atļaujas, kā arī dokumentos nebija norādīts detalizēts dzīvnieku skaits.

PVD Sanitārajai robežinspekcijai, šķērsojot robežu, šīs kravas netika uzrādītas.

Sivēni ir dzimuši 5.janvārī un to atrašanas brīdī bijuši kritiskā stāvoklī. Patlaban dzīvnieki atrodas aitu savākšanas novietnē Daugavpils rajonā, un tiem ir nodrošināta sausa vieta uz salmiem, dzirdināšana, ēdināšana un veterinārā aprūpe. Dzīvnieku ēdināšanu nodrošina "Daugavpils dzirnavnieks".

Sivēni joprojām ir novārguši, un 26 no tiem jau gājuši bojā, bet daudzi guvuši traumas.

Kritušajiem dzīvniekiem ir veikta dzīvnieku līķu sekcija, un paraugiem Nacionālajā diagnostikas centrā tiks veiktas laboratoriskās pārbaudes.

Dienesta inspektori pieļauj iespēju, ka pārvadātāji gaidīja nepieciešamos dokumentus, lai vēlreiz šķērsotu robežu un ievestu kravu Krievijā. Pārvadātāji ir pārkāpuši dzīvnieku pārvadāšanas un labturības prasības.

Par notikušo PVD informējis arī Dānijas Veterināro dienestu. Par turpmāko rīcību tiek lemts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!