Foto: DELFI
2014. gada 26. novembrī portāls DELFI svin 15 gadu dzimšanas dienu, un, atskatoties uz šajos gados paveikto, vēlamies parunāt ne tikai par darbu "parastās" žurnālistikas laukā, bet arī par veikumiem, kas katrs savā ziņā bija unikāli un, mūsuprāt, pozitīvā ziņā sašūpoja daļu Latvijas sabiedrības.

1. "Esplanāde" un tās grāmata - 2002

Pirms plašāka Latvijas sabiedrība uzzināja par tādu jēdzienu kā blogs un, piemēram, literārs blogs, DELFI 2001. gadā intuitīvi sajuta, ka - kāds pārsteigums! - katrā latvietī mīt dzejnieks, un daudziem gribas zem pseidonīma savu veikumu izlikt publiskam vērtējumam.

Tā tapa "DELFI Esplanāde" - sadaļa, kurā publicējām dzejas un īsprozas darbus, un pašiem par pārsteigumu diletantu un grafomānu iesūtījumi mijās ar Latvijas dzejas un prozas labāko un pazīstamāko autoru iesūtījumiem ar mērķi testēt publikas reakciju, ja nebūs zināms, kurš patiesībā šo darbu rakstījis.

Literāta talantu ar DELFI palīdzību atklāja arī pazīstams jurists, teātra režisors, valsts pārvaldes darbinieki. Kas viņi bija, tas paliks noslēpums, ko DELFI redakcijas darbinieki paņems līdzi kapā. Bet rezultāts tam visam bija sadarbībā ar "Valteru un Rapu" izdotā 2002. gada grāmata "Esplanāde. Tīmekļa autoru proza un dzeja."

2. DELFI bēbis - demogrāfijas uzlabošanas sardzē - 2005

2005. gadā piedzima DELFI bēbis. Unikāls projekts, kura laikā publicējām gaidībās esošas māmiņas dienasgrāmatu, palīdzējām ar dažādiem speciālistu padomiem, un, kas pats galvenais, rādījām paraugu visām ģimenēm, kas vēlas domāt par pēcnācējiem, jo bez bērniem nākotnē vairs nebūs Latvijas.

3. "Reālā Latvija" - DELFI sveiciens valstij 90 gadu jubilejā - 2008

2008. gadā, kad visa Latvija svinēja apaļo valsts neatkarības jubileju, DELFI domāja, ko mēs jauku varam uzdāvināt saviem lasītājiem, un izdomāja ceļojumu aprakstu sēriju "Reālā Latvija". DELFI žurnālisti un fotogrāfi devās dažādos ceļojumos uz Kurzemi, Zemgali, Vidzemi un Latgali, un viesojās tādās vietās, kuras rādīt rādija, cik jauka un interesanta mēdz būt mūsu dzimtene. Sākot ar dabas objektiem, beidzot ar cilvēku radīto - no Gulbenes bānīša līdz Sabiles lellēm...

4. "Ceļu reportieris" - cīņā par laipnu satiksmi - 2011

Kurš gan nezina DELFI Aculiecinieku?! Pirms gadiem pieciem visas pasaules mediji bija saspringuši par "pilsoniskās žurnālistikas" jautājumu. Toreiz gan Amerikā gan Latvijā daudziem šķita, ka drīz vien visu saturu medijiem piegādās cilvēki - entuziasti. Ar mūsdienu acīm atskatoties, skaidrs, ka katrai labai idejai ir savas robežas, un to, cik lielā mērā modernam medijam varat palīdzēt piegādāt saturu jūs, mūsu jaukie lasītāji, DELFI Aculieciniekam izdodas izmantot vislabāk.

Pateicoties lasītāju uzticībai DELFI Aculieciniekam kā pirmajai vietai, kur nosūtīt video, bildes un stāstus, ja gadījies ieraudzīt ko ziņas vērtu, mēs agrāk nekā konkurenti esam ziņojuši praktiski par visām avārijām, negadījumiem, interesantiem sporta, kultūras notikumiem novados, utml.

Bet zenīta brīdi pilsoniskās žurnālistikas attīstība DELFI sasniedza 2011. gadā projektā "Ceļu reportieris", kad ar DELFI krāsās trafareto auto dabūja pabraukāties daudzi labākie un uzticamākie Aculiecinieka autori, sagādājot daudz reportāžu par muļķībām ceļu satiksmē un liekot ne vienam vien DELFI lasītājam aizdomāties par to, vai pašam nevajadzētu kļūt kārtīgākam un citus cienošākam, esot pie stūres.

5. Hokeja fanu siena - 2011

Katrs īsts latvietis ir hokeja līdzjutējs un lietpratējs. Tuvojoties 2011. gada pasaules čempionātam hokejā, DELFI piedāvāja katram, kurš sevi apzinās kā hokeja fanu, reģistrēties ar savu Draugiem.lv profilu Latvijas hokeja fanu sienā. Aicinājumam atsaucās desmitiem tūkstoši mūsu līdzpilsoņu, izveidojot lielāko virtuālo sienu, kādu Latvija tobrīd bija pieredzējusi.

Ak, jā! Ziniet, kurš DELFI darbinieks šo ideju izdomāja? Cilvēks, kurš pašlaik sācis savu biznesu, un par savām uz dažādiem interneta risinājumiem tendētajām smadzenēm saņēmis daudz balvu un uzslavu pasaules līmenī - Uldis Leiterts. Lūk, kādi vīri pie mums strādājuši!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!